Zorgen voor ‘de ziel van Almere’

                                                                                                                                foto: CDA Almere bezoekt Keti Koti 2021

Vanuit onze Christelijke wortels erkennen we dat er iets is dat groter is dan onszelf. Voor de een is dat God, voor de ander Allah, weer anderen geloven in de kracht van de natuur of zoeken naar verlichting via meditatie of yoga. En hoewel kerkgang en vaste betrokkenheid bij een geloofsgemeenschap de laatste jaren is afgenomen, geloven wij dat velen wel zoeken naar en behoefte hebben aan meer zingeving. Aan zorg voor de ziel.
’De ziel’ van een stad is dat onnoembare, onmeetbare dat ontstaat in relatie met elkaar en met de omgeving. CDA Almere vindt dat de ziel van de stad aandacht behoeft. Zeker na de afgelopen tijd van lockdown en de dreiging van verdergaande segregatie en polarisatie. CDA Almere staat voor verbinding tussen families, vrienden en in buurten en zet zich in voor plekken van ontmoeting.
148 nationaliteiten die samenleven op een klein, nieuw stukje land. Dat gaat heel goed, geeft energie, creativiteit en vernieuwing. Almere is een prachtige inclusieve stad. We moeten ook erkennen dat het niet altijd vanzelf gaat. Dat er soms spanning is, onbegrip en boosheid.
Vooral als er schaarste ontstaat en niet iedereen kan krijgen wat hij of zij wil. Als CDA Almere willen we de mooie dingen van de diversiteit in Almere beter zichtbaar maken, zonder dat we wegkijken van de problemen en die juist verder onderzoeken en benoemen. Hoe goed zijn we in het samenleven in Almere?

  • Daarom wil CDA Almere:
    • Ruimte houden voor een blijvend publiek gesprek over onze inclusieve samenleving. Niet vanuit (voor)oordelen, maar open de dialoog aangaan, op zoek naar die echte inclusieve samenleving. Waarin tradities veranderen, maar niet verloren gaan, waarin nieuwe gezamenlijke gewoonten kunnen ontstaan. Waarin dingen die fout zijn benoemd kunnen worden met de bedoeling een oplossing te creëren. Een samenleving voor iedereen: jong, oud, man, vrouw, lhbtiq+, gelovig, Nederlands, met een beperking en met een talent, anderstalig. Of eigenlijk gewoon voor ieder mens.
    • Stimuleren dat maatschappelijke organisaties en religieuze instellingen actief aan de slag gaan met het vraagstuk: ‘hoe we verder bouwen aan onze samenleving'.
    • Dat mensen elkaar ontmoeten buiten de eigen ‘bubbel’. We stimuleren ontmoetingen tussen mensen door het starten van een ‘Mensenbieb’ en het stimuleren van andere initiatieven gericht op verbinding. We sluiten daarbij aan bij de wensen van de wijk.
    • Dat de gemeente als werkgever werkt aan een inclusieve organisatie. Dit betekent bewustwording creëren bij de eigen medewerkers en inclusief werken aan beleid. Vacatures moeten inclusief zijn opgesteld zodat sollicitanten met diverse (migratie)- achtergronden, uit de lhbtiq+ gemeenschap of mensen met een arbeidsbeperking zich uitgenodigd voelen om te reageren op de vacature. Het voorkomen van discriminatie in iedere vorm blijft voor ons een belangrijk aandachtspunt. We brengen we onze gemeentelijke antidiscriminatie voorziening regelmatig onder de aandacht.
    • Investeren in bezinning, bezieling en zielszorg. Daarbij willen we het volledig potentieel van Almere gebruiken en verder bouwen op de oecumenische en multiculturele opzet van Almere. We denken dan aan een straatpastor, straatimam, straatfilosoof en ruimte maken voor tijdelijke en vaste plekken voor bezieling en bezinning. Maak Almere een stad van compassie!


Vitaal verenigingsleven
CDA Almere maakt zich sterk voor een vitaal verenigingsleven. Verenigingen met al hun vrijwilligers zijn het cement van de samenleving en plekken vol zingeving. Hier leert jong en oud om samen te werken, om te gaan met teleurstellingen, en verantwoordelijkheid te nemen.

  • Daarom wil CDA Almere:
    • Dat regels en vergunningen voor verenigingen worden verminderd. Geeft verenigingen en clubs meer ruimte voor initiatief. Het is goed als voor hun plannen en ideeën de ruimte krijgen waar mogelijk kan worden volstaan met algemene regels of met een melding.
    • Dat vergunningen voor verenigingen bij voorkeur doorlopend zijn (zodat deze niet periodiek verlengd hoeven te worden). Verstrekken van kleine subsidies (bijvoorbeeld onder €5000) krijgen een lichte verantwoordingsplicht. Dus zonder uitgebreide administratie en regels.
    • Wanneer vrijwilligers- en verenigingsactiviteiten in het verlengde liggen van alledaagse (vergunningsvrije) activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij een concert of tentoonstelling in een kerk, willen wij willen soepel omgaan met evenementenvergunningen.
    • Dat verenigingsgebouwen worden vrijgesteld van de OZB.
    • Dat de fysieke omgeving wordt ingezet voor het bevorderen van contacten tussen inwoners: we zoeken actief naar goede ontmoetingsplekken en we faciliteren die waar nodig. Hierbij kan gedacht worden aan gemeenschappelijke (multifunctionele) ruimten/binnentuinen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Met name in Almere Poort en nieuwe stadskernen willen we investeren in ontmoetingsplekken zoals het klassieke buurthuis of het bibliotheekfiliaal; maar het kunnen ook kerken, kringloopwinkels of koffiecorners van supermarkten zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.