25 januari 2018

CDA gunt inwoners van Dronten een eigen Energiecoöperatie

Het CDA droomt ervan dat iedere inwoner van de gemeente Dronten zoveel mogelijk zijn eigen energieleverancier wordt en deze energie kan afnemen via een energiecoöperatie. Daarom komt het CDA met een amendement op het klimaatbeleidsplan. Met dit amendement wil het CDA het oprichten van een energiecoöperatie versnellen.

Wat is een energiecoöperatie:

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale inwoners, die de handen ineen slaan en aan de slag gaan met duurzame energie. Dat kan zijn door te investeren in opwekking van zon- en windenergie. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor andere investeringen in de lokale gemeenschap. Door klant te worden via een lokale energiecoöperatie helpen de lokale inwoners mee om hun eigen omgeving te verduurzamen.

Hoe zien wij de energiecoöperatie?

De energiecoöperatie koopt duurzaam opgewekte stroom/gas in bij de lokale duurzame energie producenten en leveren dit aan haar leden (consumenten en/of ondernemers). Nog mooier is dat zij zelf zal investeren in lokale projecten door bijv. lege geschikte daken vol te leggen met zonnepanelen en/of door met één of meerdere molens te participeren in de, nieuwe opgeschaalde, windparken. De leden, inwoners van Dronten e.o., kunnen deze duurzaam opgewekte stroom, tegen een zo laag mogelijke prijs, afnemen via de coöperatie. De coöperatie of een landelijke partij verzorgt de administratie.

Eenvoudig?

Het is niet eenvoudig om een energiecoöperatie op te richten. Het kost veel tijd, kennis en energie om dit te realiseren. Daarom vragen wij in een amendement op het klimaatsbeleidsplan dat de gemeente inwoners helpt bij het opzetten van een energiecoöperatie (aanjagende en faciliterende rol).

Energiecoöperatie Dronten e.o.:

 

  • - Wekt energie op met Drontens wind en zon
  • - Leden zijn niet alleen klant maar ook eigenaar
  • - Samen energie inkopen, de bron is altijd bekend!

Een energiecoöperatie brengt op deze wijze de windmolens/zonnepanelen bij onze inwoners thuis!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.