23 december 2020

Dreigende sluiting van poppodium het Corneel: onze zorg en onze vragen

Afgelopen week heeft het college het rapport ´Naar een krachtige stadsprogrammering´ van adviesbureau Berenschot met de gemeenteraad gedeeld. De aanleiding voor het rapport van adviesbureau Berenschot is de lastige financiële situatie van onze stad. Daarom hebben wij als gemeenteraad eind 2019 ons college de opdracht gegeven om te onderzoeken op welke wijze de vier culturele instellingen (de Kubus, de Agora, de bibliotheek en het Corneel) kosten kunnen besparen door meer samen te werken. Het rapport ziet beperkte mogelijkheden om met meer samenwerking kosten te besparen. Het rapport geeft tegelijkertijd al wel een alternatief voorstel voor kostenbesparingen. Het rapport stelt voor om één van de vier instellingen, het Corneel, te sluiten. Hierbij is het voorstel om ongeveer de helft van de besparing te investeren in ´meer mensen bereiken met cultuur´.

Onze zorg

De fractie van het CDA maakt zich zorgen over het voornemen van het rapport om poppodium Corneel te sluiten. De CDA fractie ziet het Corneel namelijk als een belangrijke voorziening voor onze stad. Het Corneel is het enige poppodium in Flevoland: Als stad mogen wij trots zijn dat wij dit podium hebben. Verder is het Corneel is een uitgaansplek voor jongeren en zijn hier veel vrijwilligers actief.

Onze vragen

Omdat wij ons zorgen maken over de toekomst van het Corneel hebben wij samen met D66 de volgende vragen gesteld aan ons college:

  1. Bent u het met ons eens dat Poppodium Corneel een relevante voorziening is voor Lelystad?
  2. Bent u als college voornemens de subsidie aan het Corneel stop te gaan zetten?
    • Zo ja, waarom?
  3. De opdracht die wij einde 2019 hadden gegeven was om te onderzoeken op welke wijze de vier culturele instellingen Corneel/Agora/Kubus/Bieb meer kunnen samenwerken, met achterliggende gedachte om te onderzoeken of het nog mogelijk is kosten te besparen. Hierover drie vragen:
    • In hoeverre is naar uw mening op hoofdlijn de conclusie van het rapport: ‘Meer samenwerking wordt bereikt door het wegbezuinigen van het Corneel’?
    • Waarom is met dit rapport aan de opdracht ‘hoe kunnen de vier culturele instellingen meer samenwerken’ voldaan?
    • Bent u het met ons eens dat met dit rapport geen dan wel een alternatieve invulling geeft aan de door de raad gegeven onderzoeksopdracht?
  4. Op 10 november 2020 is al als onderdeel van de begroting door de raad besloten tot een bezuiniging op de culturele instellingen (structurele bezuiniging van € 200.000 vanaf 2024). U heeft als onderdeel van de begrotingsbehandeling het rapport ‘Naar een krachtige stadsprogrammering’ niet met ons gedeeld:
    • Waarom heeft u dit rapport niet met de raad gedeeld als onderdeel van de begrotingsbehandeling?
    • Bent u het met ons eens dat u (de hoofdlijn van de conclusie van) het rapport ‘Naar een krachtige stadsprogrammering’ (gedateerd 28 oktober 2020) had moeten delen met de gemeenteraad gedurende de begrotingsbehandeling?

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.