25 februari 2017

Huisvesting SVOL in het centrum?

Diverse raadsfracties gaven dinsdag 14 februari aan veel twijfels te hebben met het collegevoorstel tot nieuwbouw nabij de Rietlanden. Zo vindt D66 de kosten erg hoog, spreken SP, D66 en Leuc hun zorg uit dat er niets meer te kiezen valt. Het CDA deelt deze zorgen maar belangrijker nog vinden wij net als Groenlinks dat huisvesting in het centrum een versterking vormt van het Stadshart. Ook ontstaat er de mogelijkheid voor slimme verbindingen met instellingen in de stad (zoals bibliotheek, zorginstellingen, Kubus). Het CDA ziet tegelijk goede mogelijkheden om het VMBO onderwijs in zijn kracht te zetten door het VMBO met het MBO te verbinden tot een beroepencampus. Ook het kabinet streeft een nauwere verbinding tussen VMBO en MBO na zo werd bekend op 20 feb.

De CDA-fractie heeft al eerder gepleit voor onderwijshuisvesting in het centrum. Daar lijkt nu meer draagvlak voor te ontstaan. Sprekend daarvoor was de beslissing van de raad om pas na de besluitvorming over de huisvesting van de SVOL verder te praten over het realiseren van woningbouw in Parkwijk (op het deel gelegen naast Waterschap Zuiderzeeland. Dat opent ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld onderwijshuisvesting in zijn geheel rond de Arcus te organiseren. Andere locaties zoals nabij het station kunnen natuurlijk ook. Hoe zit het ook al weer? Lelystad kent nu 3 VO scholen met zowel VMBO, HAVO en VWO onderwijs. In de onderwijsvisie van de SVOL wordt uitgegaan van 2 scholen; HAVO/VWO en VMBO. Zo wordt een scheiding aangebracht VMBO en HAVO/VWO. De wens van de SVOL is om twee nieuwe schoolgebouwen buiten het centrum neer te zetten nabij de Rietlanden. De raad gaat niet over het onderwijsmodel van de SVOL. Wel deelt de CDA-fractie de algemeen aanvaarde opvatting dat het scheiden van VMBO en HAVO/VWO ongewenst is. Het versterkt de segregatie in het onderwijs.

Waarom geen nieuwbouw nabij de Rietlanden als het aan het CDA ligt:

·         Het is relatief duur. Het beperkt je in de mogelijkheden van toekomstige andere investeringen, zoals renovatie/nieuwbouw in het primair onderwijs dat ook te maken heeft met relatief veel schoolgebouwen die ongeveer 40 jaar oud zijn. Het college heeft tot op heden geen plan aan de raad voorgelegd waaruit kan worden afgeleidn welke kosten daarmee zijn gemoeid en hoe die gedekt kunnen worden.

·         Bij de locatie keuze dient ook rekening te worden gehouden met wat goed is voor de stad. Bouwen bij de Rietlanden vergroot de problematiek van het Stadhart. We krijgen er dan nog een lege plek bij en wel de locatie Arcus. Dat vinden wij ongewenst. Het college voorziet daar pas woningbouw na 2025. Uit een recente studie blijkt dat belangrijke vestigingsvoorwaarden voor Lelystad zijn: een aantrekkelijke buitenrand voor woningbouw en een stadscentrum zonder veel lege plekken. Het CDA zegt daarom: Trek het voortgezet onderwijs de stad in.

·         Door de locatie Arcus te benutten kun je ook een verbinding tussen het VMBO en MBO onderwijs bewerkstelligen.

Waarom VMBO en MBO verbinden?

·         VMBO en MBO integreren versterkt de positie van beide. Het Technasium kan hierbij voor een deel van zijn programma aansluiten.

·         Er ontstaat een doorlopende leerlijn in de vorm van een beroepencampus.

·         De kans dat VMBO leerlingen in Lelystad MBO onderwijs volgen neemt toe. Tegelijk wordt daardoor een breder aanbod aan MBO opleidingen mogelijk.

·         Het bedrijfsleven zit te wachten op gekwalificeerde MBO’ers (en ondersteunt het idee van een beroepencampus en wil daar aan meewerken).

·         De kans op voortijdig schoolverlaten neemt af.

·         Slimme verbindingen met instellingen in de stad zijn mogelijk (zoals bibliotheek, zorginstellingen, Kubus). Jongeren staan zo midden in de samenleving en kunnen beter toegerust worden.

·         Segregatie wordt tegengegaan.

·         Arcus en het MBO college (ROC Flevoland) staan in het centrum op korte afstand van elkaar. Voorzieningen (technische) kunnen met elkaar gedeeld worden.

·         Er is efficiencywinst te behalen in de benodigde ruimte voor het VMBO. De huidige Arcus en het MBO College (dat voor een deel ongebruikt is) kunnen samen de benodigde ruimte leveren.

·         Huisvesting van het VMBO onderwijs op de locatie Arcus voorkomt vergroting van de leegstand in het Stadshart en draagt bij aan de verlevendiging van het Stadshart.

·         Arcus leent zich door haar bouw prima om door renovatie aan de eisen van het VMBO onderwijs te voldoen.

·         Een beroepencampus kan kosteneffectief gerealiseerd worden (doordat maximaal gebruik gemaakt wordt van bestaande voorzieningen.

De CDA-fractie wordt nog in haar mening gesterkt door de nieuwe plannen van het Kabinet. Op 20 februari werd namelijk bekend dat men VMBO leerlingen sneller wil kunnen laten doorstromen naar het MBO. In feite wordt daarmee toegewerkt naar het in elkaar schuiven van VMBO en MBO. In Lelystad zou dit dus snel te realiseren zijn.

En HAVO/VWO dan?

·         Nabij het station zijn gebouwen beschikbaar voor functieverandering ook is er bouwgrond aanwezig voor eventuele nieuwbouw

·         Ruimtetechnisch is het mogelijk om het VO-onderwijs volledig te huisvesten rondom de Arcus, zeker indien ook de ruimte tussen waterschap Zuiderzeeland en de Arcus kan worden benut. Dat biedt ook maximale mogelijkheden om slimme verbindingen met instellingen in de stad aan te gaan (zoals bibliotheek, zorginstellingen, Kubus). Jongeren staan zo midden in de samenleving

Nadelen:

·         Uiteraard vergt de aanpassing en de aansluiting van de gebouwen een stevige investering. We redden het niet met wat opknapwerk. Maar willen we een geloofwaardige (beroeps)campus realiseren dan moet er geïnvesteerd worden. De hoogte ervan is echter aanmerkelijk lager dan van het realiseren van complete nieuwbouw.

·         Het hebben van twee locaties – een voor HAVO/VWO en een voor het beroepsonderwijs – verlangt van de schoolorganisatie dat zij de ontmoeting tussen de generatiegenoten bewust faciliteert, bijvoorbeeld in de vorm van themaprogramma’s en projecten.

Kortom: Onderwijshuisvesting in het centrum biedt Lelystad de kans om een goede onderwijs huisvesting te realiseren ,een grote bijdrage te leveren aan de invulling en verlevendiging van het centrum en zeker niet te vergeten :de positie van het VMBO te versterken. Die unieke kans krijgen we maar een keer!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.