20 februari 2017

Uitvoeringsnota duurzaamheid na veel wijzigingen aangenomen

De raad heeft unaniem de uitvoeringsnota duurzaamheid aangenomen. Jaarlijks gaat er een half miljoen extra ingezet worden voor duurzaamheid. Wel heeft de raad een aantal punten geschrapt uit het collegevoorstel en nieuwe punten toegevoegd.  Net als veel fracties vonden we het voorstel te versnipperd en misten we aansprekende projecten.

De weg naar een duurzame samenleving zal forse investeringen  vergen op zowel nationaal als lokaal niveau.  Maar bovenal begint een duurzame samenleving bij onszelf met gedragsverandering (als het gaat om energiegebruik, voeding).  Het is goed  te constateren dat veel burgers daar mee bezig  zijn.   

Het begrote bedrag voor duurzaamheid stond voor de CDA-fractie niet ter discussie. Wel wilden we de financiële dekking anders geregeld hebben.  Het college stelde voor om toekomstige ozb inkomsten van nog te bouwen windmolens in te zetten als financieringsbron! Dat kan gewoon niet. We waren mede indiener van een VVD amendement om het in eerste instantie uit de algemene reserve te financieren. In latere jaren moet het structureel worden  ingebed in de begroting.

In de uitvoeringsagenda is  50.000 euro opgenomen voor communicatieve zaken.  De CDA fractie vindt dat de communicatie over duurzaamheid tot de reguliere activiteiten dient te behoren en met bestaande communicatie middelen dient te worden uitgevoerd (prioriteren). We hebben daartoe een amendement opgesteld. De stemmen staakten op 31 januari. Op 14 februari werd het  amendement opnieuw in stemming gebracht. Het haalde toen geen meerderheid.

We hebben een amendement ingediend voor energiecoaching van minima. Dat zou moeten leiden tot 100 € energiebesparing per huishouden. Dit werd met een ruime meerderheid aangenomen.

We hebben veel amendementen mee ingediend zoals  het regelen van middelen voor het initiatief “de Lelystadse boer” en het goed regelen van een revolverend Energiefonds waaruit duurzaamheidprojecten van onze inwoners en of bedrijven voorgefinancierd. Ook waren we mede indiener van een amendement om toe te werken naar een Fairtrade gemeente.

Op 14 februari is de gewijzigde uitvoeringsnota aangenomen. Wel zijn er door het schrappen van onderdelen nog  middelen beschikbaar voor wat grotere aansprekende  projecten.

 

Lucia Fer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.