Duurzaamheid & Energie

Duurzaamheid is een belangrijk begrip geworden de laatste jaren. Voor het CDA is duurzaamheid essentieel voor toekomstige ontwikkelingen. Dan gaat het niet alleen om duurzame energie, maar ook om klimaat, de wateropgave en de circulaire economie.

Inmiddels wordt in Flevoland op grote schaal wind- en zonne-energie opgewekt in uitgebreide windparken en zonnevelden. Flevoland produceert zelfs de meeste zonne- en windenergie van alle Nederlandse provincies. Wat het CDA betreft hoeven er daarom geen nieuwe grootschalige windmolenparken bij te komen in Flevoland als het huidige Regioplan Wind is afgerond.  Tegelijkertijd kunnen we wel kijken naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wind, bijvoorbeeld opwek via kleinere ‘tulpwindmolens’, die veel minder ruimte in beslag nemen.

Wat zonne-energie betreft, houdt het CDA vast aan de “zonneladder” die in de afgelopen Statenperiode is vastgesteld. Deze gaat uit van de gedachte dat zonnepanelen éérst moeten worden geplaatst op bijvoorbeeld bedrijfsdaken en woningen, en in principe niet op agrarische gronden. Het laatste kan wél een mogelijkheid zijn als het gaat om agrarische grond die niet meer als zodanig in gebruik kan zijn.

We gaan onderzoeken of we het verplicht kunnen stellen dat bij de bouw van nieuwe woningen en (bedrijfs)panden de constructie ervan geschikt moet zijn voor het plaatsen van zonnecollectoren.

Het CDA is geen voorstander van het gebruik van het IJssel- en Markermeer voor de aanleg van grootschalige zonnevelden in het water.

Maar er zijn natuurlijk nog andere vormen van alternatieve energie. In Flevoland zijn initiatieven op het gebied van geothermie de afgelopen jaren van start gegaan, bijvoorbeeld in Noordoostpolder waar enkele tuindersbedrijven op deze manier worden verwarmd. Verder zijn verschillende partijen al bezig met de ontwikkeling van waterstof. Niet voor niets is er in september 2022 een intentieverklaring getekend tussen 20 Flevolandse bedrijven die aan de slag willen met de ontwikkeling van waterstof in onze provincie. Dit moet de komende jaren z’n beslag krijgen. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.