Landbewerken

Land- en tuinbouw

De landbouw staat volop in de belangstelling. De stikstofproblematiek leidt tot grote emoties en er dreigt een nog grotere kloof tussen stad en platteland. Het CDA vindt het belangrijk dat het negatieve sentiment gekeerd wordt en dat vertrouwen en perspectief over en weer hersteld wordt. Dit doen we door te erkennen dat de landbouw en visserij van grote waarde zijn voor onze provincie en dat we die waardering uitspreken voor hen die hierin werkzaam zijn en ons van voedsel voorzien.

Vanuit dat negatieve sentiment wordt wel eens hardop gedacht dat er geen toekomst meer is voor de boer in Nederland. Het CDA bestrijdt dat met alle kracht. Zéker in Flevoland is nog volop ruimte om op een gezonde manier je bedrijf te runnen. Maar de wereld om ons heen verandert snel. De voorkeuren en eisen van de consument veranderen voortdurend. Bovendien wordt het Europese landbouwbeleid de komende jaren ingrijpend verder hervormd naar veel meer toekomstbestendige landbouw. Een verandering die wat ons betreft in Flevoland kan worden gerealiseerd. De gedachte achter toekomstbestendige landbouw past bij de rentmeesterschap-opdracht van het CDA.

Echter, veranderingen als deze vragen veel van onze agrariërs. Dat kan alleen als zij meer inkomen krijgen voor de extra inspanningen die voortkomen uit extra milieu-maatregelen. Ook de (detail)handel zal hieraan moeten meewerken. Het kan niet alleen over de rug van boer en consument.

Mede door dit alles moet Flevoland er voor zorgen dat de uitstekende voorwaarden die er nu zijn – zoals voldoende ruimte – behouden blijven met aandacht voor een goede bodem- en waterkwaliteit als basis voor een gezonde bedrijfsvoering. We willen een diverse en veerkrachtige sector waarin ondernemers de kans krijgen om de béste te zijn. Of je nu gangbaar of biologisch produceert, natuurinclusief of high-tech, het kán in Flevoland.

Stikstof

Maar we kunnen natuurlijk niet om de uitdagingen voor de komende jaren heen. De stikstofreductie legt een zware last op de agrarische sector. Wat betekent dit voor mijn bedrijf? Moet ik gaan verkleinen? Heb ik nog wel een opvolger? Moet ik straks stoppen..? Vragen die we uiterst serieus moeten nemen. Het CDA garandeert duidelijkheid: de Flevolandse Aanpak Stikstof (FAS) is in 2021 vastgesteld en we blijven vasthouden aan de uitgangspunten ervan. Dat wil zeggen: niet óver de boeren beslissen, maar mét de boeren. Via persoonlijk gesprekken “aan de keukentafel” komen we samen tot een werkbare manier om de stikstofuitstoot te verminderen, bijvoorbeeld via innovaties, extensivering, misschien verplaatsing. Onteigenen of uitkopen horen daar wat het CDA betreft niet bij. De bestaanszekerheid voor de boeren is van het grootste belang.

Dit alles vraagt een provinciaal bestuur dat met de boeren meedenkt en meewerkt. Dat moet zich uiten in snelle uitvoering van regels en procedures zodat agrariërs niet onnodig lang in onzekerheid hoeven te zitten over wat er hen staat te wachten.  Stikstof die vrijkomt gaat als eerste naar de PAS-melders en natuurherstel.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.