Op maandag 20 september mocht ik, statenlid en kandidaat voor de komende statenverkiezingen, naar de openbare verkiezingsbijeenkomst in De Lantearne in Surhuisterveen komen.

Ik nam de aanwezigen mee in het werk van een Statenlid. Ik vertelde met welke onderwerpen de Staten zich bezig houden. Provincies gaan bijvoorbeeld niet over het sociaal domein, maar wel over veel ruimtelijke zaken en de verdeling van die ruimte in Fryslân. Onderwerpen zijn infrastructuur en openbaar vervoer, landbouw, natuur en (duurzame) energievoorziening. Naast ruimtelijke zaken maakt de provincie Fryslân ook geld vrij voor steun aan dorpshuizen en andere ‘mienskipsprojecten’, kunstmusea, erfgoedmusea, muziek en theater. Daarnaast vervult de provincie een belangrijke rol voor het Frysk. “Want at de provinsje har eigen taal net serieus stipet, wa docht it dan wol?”

“Dit jier wurde der nije bekostigingsôfspraken makke mei it Ryk. De hâlding tsjinoer it Frysk yn de Twadde Keamer hat noch nea sa goed west en de minister begrypt it, in CDA minister fansels”.

‘De striid om de romte’ was het thema van de avond. We gingen in op de inzet van de CDA fractie op de diverse beleidsterreinen. Opvallend is ook op de groeiende polarisatie: “Guon aksjegroepen fleane om it hurdsje nei de rjochter en dan leit alles wer stil. Guon politike partijen meitsje selfs oneliners, dy’t slim polarisearjend binne: ‘Wilt u huizen of koeien?’ “ Maar ook de overheid werkt het zelf in de hand. Kaartjes en modellen die steeds weer wijzigen, die onzekerheid maakt mensen bang en kwaad. Ik pleitte voor een ‘Fryske oanpak’: afstappen van het modeldenken en in gebiedsprocessen samen de problemen aanpakken. Dan komt er ruimte voor alle opgaven. “Yn Fryslân fiert it CDA dy striid, mei de minsklike maat, foar echte oplossingen. En wy hâlde de fraksje yn De Haach dêrop skerp.”

Na de inleiding volgden er aan de hand van stellingen levendige gesprekken over de ruimte die landbouw en woningbouw nodig hebben, de wenselijkheid van kleine natuurgebieden die een groot gebied gijzelen en de impact van de Lelylijn.

Attje Meekma,
statenlid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.