Mijn naam is Lea van der Tuin-Kuipers en na 9 juni mag ik naast Jouke de tweede wethouder van CDA Achtkarspelen zijn. Een verrassende en onverwachte wending. Een kandidaat-wethouder die Frysk spreekt, leest en schrijft. Maar dat is wat teveel van het goede, vandaar dat ik dit stukje voor de nieuwsbrief in het Nederlands schrijf. Ik ben geboren en getogen in het Westerkwartier, en zoals ik zelf altijd zeg: “een kind van het coulissen landschap”.

Vanaf ongeveer de oprichting van het CDA ben ik lid van deze partij, in goede - en slechte tijden! Vanaf 1990 werd ik politiek actief als raadslid van CDA Grootegast, daarna volgde het wethouderschap en in 2007 werd ik statenlid van de Provincie Groningen. Hierna mocht ik nog wethouder zijn van Bellingwedde en Appingedam. 

Daarnaast heb ik altijd geprobeerd ook actief te blijven in het maatschappelijk middenveld, variërend van particulier natuurbeheer, muziekonderwijs tot voorzitter van de Raad van Toezicht van een Woonzorgcentrum in Grootegast. En alles wat daar tussenin zit. Op dit moment ben ik voorzitter van de Stichting Groninger Bomenwacht, het zusje van de Stichting Iepenwacht Fryslân. Daarnaast ben ik nog actief in de Advies- en bouwcommissie van de PKN kerk Opende-Kornhorn. Het is en blijft belangrijk om midden in de maatschappij te staan en zo ook in contact te blijven met de inwoners. Positief, negatief en kritisch, alle geluiden komen voorbij. Dat houdt je scherp en ook scherp op je eigen politieke doen en laten!

Ik ben getrouwd met Henk van der Tuin en we hebben samen twee kinderen, een dochter en een zoon, die inmiddels ook hun eigen plekje hebben. We hebben eerst ruim vijftien jaar in Opende gewoond en wonen nu al bijna dertig jaar in Kornhorn. Achtkarspelen is mij niet onbekend. Naast het winkelen, de bibliotheek volg(de) ik de politiek op hoofdlijnen vanuit De Feanster. Dat was vanaf de zijlijn. Er breekt nu een heel andere periode aan. En deze komende periode wil ik me samen met Jouke als ervaren wethouder van Achtkarspelen, de (steun)fractie en het bestuur inzetten voor een gemeente waarin we Mei-inoar willen werken aan het welzijn en welbevinden van de inwoners van onze gemeente. Mocht er iets zijn, laat het me weten! 

Met hartelijke groet,
Lea van der Tuin-Kuipers

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.