In het kader van het project “Doortrappen” zijn High Five sportstimulering en gemeente Achtkarspelen op zoek naar de oudste Doortrapper van Achtkarspelen. Doortrappers zijn ouderen (70 jaar en ouder) die regelmatig fietsen. Doel van het project is om senioren te stimuleren zo lang en veilig mogelijk te blijven fietsen.

Iedere oudere die fietst, of dit nu op een elektrische fiets, een driewieler of een racefiets is, mag zich een Doortrapper noemen. (Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. “Doortrappers kunnen ons helpen het fietsen voor ouderen veiliger te maken. Zij kunnen ons vertellen waar onveilige verkeerssituaties zijn. Daarom komen wij graag met deze ouderen in contact”, aldus wethouder Verkeer Max de Haan.

Vorig jaar zijn er in Fryslân 25 Doortraproutes uitgezet, waaronder een route vanuit Buitenpost. Dit zijn veilige fietsroutes van 20 tot 25 km. “Met deze routes willen we ouderen stimuleren om in beweging te blijven. Bovendien is het prachtig fietsen in onze gemeente”, zegt wethouder Sport Jouke Spoelstra.

Bent u of kent u een Doortrapper, neem dan contact op met de gemeente Achtkarspelen. De oudste Doortrapper wordt in mei in het zonnetje gezet. Het project Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Gemeente Achtkarspelen werkt in dit project samen met gemeente Tytsjerksteradiel.
 
Foto van Gemeente Achtkarspelen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.