Hoogstwaarschijnlijk kunt u het zich nog wel herinneren. Gezellig in het weekend de hort op met uw vrienden. Deze belevenissen zijn uitgemond tot mooie anekdotes die u nog regelmatig met vrienden van toen deelt. Het lijkt wel of deze verhalen met de jaren steeds sterker worden. Stelt u zich eens voor dat dit voor jullie nooit had plaatsgevonden, dat zou een eenzame troosteloze bedoeling zijn geweest. Dit ondervinden de jongeren van nu letterlijk aan den lijve. Het sociale contact met vrienden en leeftijdsgenoten wordt tot het minimum beperkt, hoofdzakelijk door de corona beperkingen.

Allereerst wil ik de jongeren van gemeente Achtkarspelen loven voor hun veerkracht en het begrip dat wordt getoond om de medische zwakkeren in onze samenleving te beschermen. Desondanks vraagt het veel van het sociale leven van jongeren onderling. Jongeren vereenzamen en kunnen zich sociaal minder ontwikkelen.

Het uitgaansleven speelt een grote rol tegen de eenzaamheid onder jongeren. Wat is er mooier dan samen met je leeftijdsgenoten een avond genieten van de muziek, een goed gesprek te voeren, een drankje te drinken, je sociale netwerk uit te breiden, te flirten en te dansen? De jongeren moeten nu helaas al twee jaar van deze misgelopen herinneringen laten voor wat het is.

De gemeente start dit najaar, mede gesteund door het CDA, een nieuwe subsidieregeling voor initiatiefnemers die de eenzaamheid willen bestrijden en de ontmoetingsmogelijkheden willen vergroten. In totaal is er € 200.000 beschikbaar gesteld. De subsidie kan vanaf 1 november 2021 tot 1 januari 2022 worden aangevraagd. Particulieren en bedrijven kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Achtkarspelen is een echte verenigingsgemeente vol met initiatieven, daar zijn we als CDA ontzettend trots op. Het CDA doet dan ook een oproep aan eenieder om met initiatieven te komen voor de jongeren in de gemeente. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een thema feest, een optreden van een muziekband in de sport- of schoolkantine of een festival, noem het maar op. Wij laten het creatieve proces graag aan u over.

Wij als CDA Achtkarspelen zien graag dat alle jongeren (wanneer het weer kan) het sociale leven weer vlug op pakken. Daarnaast zien we graag dat jongeren het eenzame gevoel snel achter zich kunnen laten, met als uiteindelijk doel herinneringen te maken voor het leven later.

 

Rienk R.P. Schootstra
Jongere steunfractielid CDA Achtkarspelen
Kandidaat raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.