Wat hebben we de afgelopen weken kunnen genieten van het prachtige weer. Ik vind het heerlijk om dan samen met mijn man en/of vrienden een fietstocht in de omgeving te maken. Genieten van de elzensingels, de houtwallen en de pingo’s die zo specifiek zijn voor onze omgeving. Onlangs genoten we van kopje koffie op het nieuwe overdekte terras bij de Spitkeet in Harkema. Dit weekend fietsten we het ‘rûndtsje om de Wâlden’ vanuit Op’e Stal in Buitenpost.

Mooi om - met de ogen van een toerist ? - te zien in wat voor een prachtige gemeente we wonen. Een gemeente met een schitterende natuur, mooi gelegen fietspaden, in combinatie met bezienswaardigheden als bijvoorbeeld De Kruidhof, Museum Ot en Sien, de Spitkeet, It Simke Kloosterman Hûs in Twijzel.

Als raadslid geniet ik niet alleen van de natuur en de cultuur, maar ook van andere zaken. Ik geniet van het nieuw aangelegde centrum in Surhuisterveen, van de bouwactiviteiten voor het nieuwe zwembad in Buitenpost, van de mooie sportaccommodaties. We mogen trots zijn op onze 12 dorpen! Fijn om als raadslid een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van onze gemeente.

Onlangs zijn we als CDA gestart met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Een voorbereiding die begint met terugkijken. Welke plannen hadden we bij de verkiezingen in 2018 en wat is er daarvan terecht gekomen? Allereerst was het goed te zien, dat de plannen van het CDA terug te vinden waren in het coalitieakkoord. Vervolgens mogen we nu constateren dat het merendeel van onze plannen zijn gerealiseerd. Dit ondanks de grote bezuinigingen waarmee we als gemeente werden geconfronteerd.

We kijken nu verder vooruit. Er wordt gewerkt aan het nieuwe verkiezingsprogramma. Ideeën worden opgehaald via gesprekken met inwoners, organisaties en werkbezoeken. Als CDA streven we naar een kort en bondig programma met (financieel) haalbare doelstellingen.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe lijst. Als CDA willen we vernieuwing en verjonging. In de afgelopen weken kregen we meerdere aanmeldingen van nieuwe leden. Mensen die zich via het CDA willen inzetten voor onze gemeente. Mooi dat de gemeente Achtkarspelen twee interactieve avonden organiseert voor iedereen die meer wil weten over de gemeente en de lokale politiek. Een aanrader!

We hebben nog een tweetal raadsvergaderingen voor de zomer. Een ‘gewone’ vergadering en de vergadering waarin de kadernota wordt besproken. In de kadernota leggen we vast welke plannen we hebben voor het komend jaar en terug moeten komen in de begroting. Voor het CDA geldt als uitgangspunt dat we in de eindfase van deze zittingsperiode terughoudend zijn met nieuwe plannen. Nieuwe plannen zijn voor het komende verkiezingsprogramma. Niet terughoudend zijn we als het gaat om een financieel gezonde basis waar de nieuw te kiezen mee raad verder kan.

Lydeke Zandbergen-Beishuizen
fractievoorzitter CDA

(De Feanster 16 juni 2021)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.