Na de verkiezingen van 2021 heb ik mij aangemeld als lid van het CDA, met de gedachte en ambitie om iets te betekenen voor het CDA en de inwoners van de gemeente Achtkarspelen. Hoe ik daar invulling aan kon geven en hoe ik betrokken zou kunnen worden, was voor mij nog een grote vraag. Een vraag waar meerdere mensen met politieke ambities mee zitten.

Interesse tonen is genoeg reden voor het CDA om je mee te nemen in het politieke werk als schaduw fractielid, gemeenteraadslid of bestuurslid. Na een maand lidmaatschap bij het CDA kreeg ik al snel een telefoontje, met een inleidend verhaal over het CDA in Achtkarspelen. Na het inleidende gesprek werd de vraag voorgelegd of ik eventueel interesse heb om mee te lopen met de CDA-fractie. ‘’Heel graag’”, was mijn antwoord.

Toen ging het balletje rollen. Ik maakte al snel kennis met de (schaduw)fractieleden, wethouders en het bestuur. Het gevoel heerste dat iedereen blij verast was dat er nieuwe leden bij de fractie betrokken werden. Dit enthousiasme werd al snel overgenomen door mij en de andere geïnteresseerden.

Wij kregen een inkijk op het werk van fractieleden en kregen daarin de vrijheid om mee te denken en mee te discussiëren. Het CDA neemt de tijd om je vragen te beantwoorden en creëert kansen om mee te werken aan o.a. moties en standpunten. Daarnaast werden wij meegenomen in de cyclus van fractievergaderingen, informatie carrousel en de gemeenteraad. Vooralsnog on-line, hopelijk is er na de zomer meer mogelijk en kunnen wij als gasten live aanwezig zijn.

Mijn eerste indruk is dat de fractie van het CDA een openhartige groep is met een verscheidenheid van kennis en ervaring. Hierdoor kunnen we veel van elkaar leren en ontstaan er interessante gesprekken en discussies waar wij als ‘aspirant’ fractielid/bestuurslid veel van leren en waarvan we in de toekomst de vruchten kunnen plukken.

Daarom de oproep voor geïnteresseerden voor de gemeentepolitiek, mocht je interesse hebben en wilt u meer leren of weten over het werk van schaduw fractielid, gemeenteraadslid of bestuurslid, laat het ons weten! Dan zullen wij als CDA Achtkarspelen ‘trochpakke’ om u mee te nemen en om u van alles te vertellen en te leren. U wordt met open armen ontvangen.

Laat het ons weten

Rienk R.P. Schootstra

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.