Wat een mooie opkomst op de ledenvergadering van 31 oktober. Een goed gevulde zaal in de Schakel in Buitenpost. Ook was er provinciale en landelijke belangstelling in de personen van de voorzitters Hans Huibers en Theo Joosten.

Op de vergadering spraken en stemden we over de kandidatenlijsten voor de provinciale staten en het wetterskip. Het viel ons op dat er weinig vrouwen op de beide lijsten stonden.

Met het voorstel van de lijst voor het Wetterskip konden de aanwezigen unaniem akkoord gaan. Voor Achtkarspelen staat Meindert Talma op een mooie - verkiesbare - derde plaats.

In de lijst voor de provinciale staten heeft de afdeling een aantal wijzigingen aangebracht. Zowel Attje Meekma en Romke van der Wal werden naar een hogere plaats (resp. 2 en 6) gestemd. De inbreng van de verschillende afdelingen wordt meegenomen in de uiteindelijke vaststelling van de lijst. 

Ook stonden de verkiezingsprogramma’s geagendeerd. Aebe Aalberts, fractievoorzitter in de staten en Meindert Talma gaven een toelichting op het programma van de provinciale staten, respectievelijk het waterschap. Op het programma van de PS is door de afdeling een aantal amendementen voorgesteld.

Maar, waarom waren Theo Joosten (voorzitter CDA-Fryslân) en Hans Huibers (voorzitter CDA-Nederland) aanwezig? Niet, zoals door de voorzitter aangekondigd, omdat Hans een werkbezoek aan Fryslân bracht en het mooi leek daarbij een ALV te bezoeken. Nee, er was een andere reden. Na een enthousiast betoog van Hans over de landelijke CDA-ontwikkelingen kwam de aap uit de mouw. Bestuurslid Auke Attema kreeg de gouden CDA-speld overhandigd. 

Auke is sinds 1991 lid van het bestuur, eerst van de dorpsafdeling en later van het gemeentelijk bestuur. Hij heeft daarbij verschillende functies bekleed. Hij was penningmeester, voorzitter a.i. en op dit moment secretaris. Daarnaast is hij bij de verkiezingen actief bij het plaatsen van de verschillende CDA-reclameborden. Voor het huidige bestuur is hij het ‘lopende archief’. Als je iets niet weet kun je altijd bij Auke terecht. Een welverdiende onderscheiding.

Lydeke Zandbergen-Beishuizen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.