28 juni 2018

Campus Damwâld krijgt steeds meer vorm

“Een prachtig mooi complex met alles er op en er aan. Een kindcentrum waar Damwâld trots op mag zijn als het allemaal gerealiseerd is. Sport, spel, school, kinderopvang, groen, duurzaam, modern, flexibelbouw, veilig en multifunctioneel. Nou dat is een hele opsomming en dan krijg je waar voor je geld”.

Zo begon mijn bijdrage namens de CDA fractie op 19 juni tijdens de raadsvergadering. Het is een mega project en een mega investering. Maar dat woord “mega” heeft ook een keerzijde en daar draaide het in onze bijdrage voor een extra krediet voor de Campus Damwâld dan ook om. Een dusdanig groot project moet goed ondersteunt en onderbouwd worden, moet goed begeleid worden en moet goed financieel gecontroleerd worden.

De gemeente geeft nu totaal 12 miljoen euro als bijdrage voor de complete Campus Damwâld. Dat is ruim 2 miljoen euro meer, dan eind vorig jaar toen al het principebesluit is genomen. Want er was geen rekening gehouden met BTW en risico’s op tegenvallers. Het project krijgt steeds meer zijn definitieve vorm: niet alleen in het ontwerp, maar ook voor het financiële plaatje. Maar is dit de laatste financiële bijdrage die de gemeente moet bijleggen? Wij hopen van wel maar de gevraagde toezegging aan wethouder Wiersma om de 12 miljoen te maximeren, werd niet gegeven. Ook het amendement van CDA, FNP en VVD, met dezelfde vraag, haalde het niet. Wel deelden een aantal raadsleden onze zorgen, maar ze wilden het mega bedrag van 12 miljoen niet als een plafond hanteren.

Gelukkig hebben we als CDA er wel voor gezorgd dat het college binnenkort tweemaandelijks ons als gemeenteraad gaat bijpraten over de voortgang van de Campus Damwâld. We gaan nu dus alles zetten op een goede en nauwkeurige (financiële) controle van dit mooie project. We volgen het geheel met veel belangstelling, hebben ons positief achter de extra bijdrage van 2 miljoen euro geschaard. Daarmee hopen we dat er in 2020 een prachtig mooi kindcentrum, met energieneutrale sporthal en opnieuw ingerichte omgeving van de Badhúswei staat.

 

Adrie Slomp,

Raadslid CDA Dantumadiel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.