CDA kiest voor ruimte voor ondernemers Dantumadiel

BROEKSTERWÂLD – Zelfstandig ondernemers en het midden- en kleinbedrijf moeten voldoende ruimte hebben om te kunnen ondernemen in de gemeente Dantumadiel. Dus duidelijke regels, vlotte communicatie en betaalbare lasten. Die boodschap van CDA Dantumadiel werd onlangs bevestigd na een gecombineerd werkbezoek bij twee bedrijven in Broeksterwâld: Woudstra’s Bouwmaterialen en De Draei.

De lokale CDA’ers begonnen hun werkbezoek met een uitgebreid gesprek met eigenaar Anne Woudstra van de gelijknamige bouw- en houtmaterialenhandel. Ruim 31 jaar geleden begon hij als ondernemer door een deel van de werkzaamheden van Freek Reitsma, de toenmalige eigenaar van De Draei, over te nemen. Voor Woudstra was de wereld van houtsoorten nieuw, maar met ervaren medewerkers aan zijn zijde leerde hij snel over de eigenschappen van verschillende houtsoorten. Handel vormde altijd al een rode draad in zijn leven. Een snelle groei volgde, waardoor de locatie al snel te krap werd. Op dat moment kreeg Woudstra ook veelvuldig met de gemeente te maken. Rond de eeuwwisseling ging hij bouwen aan een nieuwe loods naast de huidige werkplaats. “Uitbreiding was door logistieke problemen meer dan nodig. De wethouder heeft zich destijds ingezet dat hier kon worden gebouwd” aldus Woudstra.

Na een rondgang door de werkplaats, het netjes onderhouden opslagterrein en de showroom stapten de lokale CDA’ers binnen bij De Draei, een speciaalzaak voor boer en doe-het-zelver, met een bekende naam in de regio. Sinds 17 jaar bestieren Reinout en Marja Jansen deze winkel, die een zeer uitgebreid assortiment heeft. Van verf, elektrisch gereedschap tot inbouwspotjes en natuurlijk klompen en laarzen. Het is allemaal verkrijgbaar aan de Piter Durkstrjitte. De Draei bestaat al sinds de jaren ’60 en is in de loop der jaren een bekend merk geworden. Reinout en Marja hebben verteld over de brede klantenkring en hun verbouwplannen van de winkel.

“Betrokkenheid bij ondernemers – van ZZP’ers tot familiebedrijven – is belangrijk. Ze zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, maar hebben in veel gevallen ook een belangrijke maatschappelijke functie in het dorp en de regio” aldus lijsttrekker Jan Jitse Visser. Randvoorwaarden om ondernemers te faciliteren – zoals betaalbare lasten, duidelijke regels en goede infrastructuur – zijn voor CDA Dantumadiel speerpunten in het verkiezingsprogramma 2018 – 2022.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.