28 april 2022

Escape-caravan in Damwâld

(V.l.n.r. Wethouder Wiersma en een ambtenaar proberen te ontsnappen, foto door: Koos Scherjon)

Dantumadiel - Vorige week was de “escape-caravan” van de stichting lezen en schrijven in Damwâld, dit om inwoners op een alternatieve manier kennis te laten met hoe het leven eruit ziet als je minder goed kunt lezen. Een veelvoorkomend probleem in Fryslân.   

Stichting Welzijn het Bolwerk, de Bibliotheek, Friesland College en de gemeente Dantumadiel zijn initiatiefnemers van dit evenement. Op het parkeerterrein van het winkelcentrum in Damwâld konden inwoners in de caravan middels een spel met woorden tot de oplossing te komen om weer uit de caravan te “ontsnappen”. 

Zo kon men ervaren hoe het is als je minder goed kunt lezen. Wat kom je in de dagelijkse praktijk tegen als je brieven krijgt, van bijvoorbeeld de gemeente, met nogal moeilijke taal. Wethouder Wiersma ging ook de uitdaging aan en deed een poging om uit te breken. Dat was best nog lastig.

 CDA Dantumadiel wil dit belangrijke onderwerp graag uit de taboesfeer halen in Dantumadiel en brengt het thema daarom in bij de besprekingen over het nieuwe raadsbrede actieprogramma. Raadslid Sietse Hilverda: ‘Laaggeletterheid verdient onze onverdeelde aandacht. We streven in Dantumadiel naar een inclusieve samenleving, waarin mensen geen nummer zijn en iedereen mee kan doen!’.                           

Stichting het Bolwerk is het aanspreekpunt voor meer informatie, bellen kan op nummer 0519 292223, maar ook in de bibliotheek van De Westereen wordt hulp geboden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.