10 mei 2019

Esther de Lange bezoekt regio Noordoost Fryslân

‘Wat kan Brussel betekenen voor Fryslân’ was een van de vragen die vrijdagmiddag aan Europarlementariër Esther de Lange werd gesteld. Haar bezoek aan Dokkum was een van de laatste bezoeken voor de komende Europese verkiezingen op 23 mei.

Een delegatie van CDA Dantumadiel en CDA Noardeast-Fryslân heetten Esther de Lange welkom bij KB food en drinks in Dokkum. Na het welkomswoord van Albert van der Ploeg, de kersverse afdelingsvoorzitter van CDA Dantumadiel, vertelde Hessel Jan Sinnige het verhaal achter de kleinste zuivelfabriek van Nederland en nog wel in de binnenstad van Dokkum ZUCO. Esther was onder de indruk van het ontstaan, het idee en omgang met regels omtrent het opzetten van deze zuivelcoöperatie.

Zuivelfabriek in historische binnenstad
Na deze uitleg ging de delegatie een bezoek brengen bij ZUCO, hier werd het opmaken van pana cotta door Sander Wijnstra chef-kok en compagnon van Hessel Jan Sinnige bekeken. Door Esther de Lange werd vervolgens een fles verse melk getapt. Het proces van het binnenhalen van de melk, verwerken en verkoop werd hier nog duidelijk gemaakt bij het ‘melkluikje’ van de zuivelfabriek Door het korte proces en vervoer wordt er stevig gewerkt aan de CO2 reductie. ‘Het hergebruik van glazenflessen en potten in het verkoop proces neemt ook nog een groot deel van de afval stroom weg’. Aldus Hessel Jan Sinnige.

Esther de Lange ziet in deze bedrijven veel heil, en stimuleert het opzetten van ambachtsbedrijven en het inzichtelijk maken van een productiestroom voor de burger ook binnen het Europese Parlement. Na het proeven van het ambachtelijke ijs werd er door Albert van der Ploeg als gids een korte ronde door de historische binnenstad van Dokkum gemaakt. Zo kregen Stadsbrouwerij Bonifatius de Rooms-katholieke kerk, Stadhuis van Dokkum en de Martinus kerk enige aandacht.

Energie neutraal
Aangekomen bij de ijsfontein op de Markt hield Albert van der Ploeg een betoog over het ontstaan van de ijsfontein en de opgeknapte markt. De uitleg over het aantal bomen die verkleuren in de herfst, de gedichten in de legstenen, de stilte tuin alles past bi elkaar. Samen met de ijsfontein een prachtplek in het centrum van Dokkum. En de fontein is ook nog Duurzaam neutraal, ‘de te gebruiken energie wordt opgewekt met zonnepanelen die op het dak van het gemeentekantoor liggen’ aldus een bevlogen Albert van der Ploeg. De initiatieven van het 11fountainsproject werden door Esther de Lange ook op de voet gevolgd en zeer gewaardeerd. ‘De plaatsing van deze 11de fontein is volgens haar dan ook de parel op het project’ en passend in deze mooi omgeving. De omgeving waarbij door verschillende ondernemers de panden onder handen worden genomen en voorzien worden van passende bedrijvigheid.

Verkiezingen
Esther de Lange gaf aan dat een weekend Dokkum we heel dicht op de loer lag. ‘Maar eerst de verkiezingen op 23 mei’ in het afsluitend moment in de binnentuin van KB food en drinks vertelde Esther de Lange de standpunten van het CDA nog eens uit; ‘De Europese Unie moet werk maken van de grote uitdagingen voor de toekomst. Daarom werkt de huidige CDA-delegatie in het Europees Parlement onder mijn leiding aan zes prioriteiten: Veiligheid, Eigen energie, Migratie, Eerlijke arbeidsmarkt, Digitaal Europa, Leefbare landbouw en gezond voedsel’ Hier zet Esther de Lange zich voor in. Mét een gezonde dosis degelijkheid, zuinigheid en nuchterheid. Die Hollandse mentaliteit komt in Brussel goed van pas! Het bezoek aan een agrarische rijke provincie, de kleinste zuivelcoöperatie en paste deze dag goed bij deze standpunten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.