27 december 2018

Kerstviering in Nij Tjaerda

Tjonge jonge wat een feest en wat een drukte. Om half vier schuifelen de eerste mensen binnen in de grote zaal. Alle tafels zijn al keurig gedekt, de lichtjes in de kerstbomen branden en Klaas en Sietse zetten de laatste kaarsjes op de tafels. Het ziet er fantastisch uit. In de grote keuken wordt hard gewerkt. De kerststollen  worden gesneden en met boter besmeerd. Aardappeltjes bakken en niet te vergeten de heerlijk uitziende rollade worden in dikke plakken gesneden.

De vrijwilligers van de activiteitencentrum “de Iepen Doar” hebben ook dit jaar weer een kerstdiner op het programma gezet. Een diner organiseren voor 75 mensen is niet niks. Dan heb je mensen nodig. Wij mochten aanschuiven bij zes getrainde vrijwilligers van “De Iepen Doar” om deze middag te helpen daar waar nodig was. Dat hebben we geweten. Van drie tot acht uur hebben we flink door moeten werken. Maar o wat was het gezellig. Oudere mensen verwennen met een lekker plak rozijnenbrood, een glaasje fris, wijn of advocaatje en dan het diner nog. Schitterend om mensen zo te zien genieten. Sietse heeft nog een prachtig kerstverhaal verteld zo mooi dat je een speld kon horen vallen in de zaal.

Ook wij hebben met z’n negenen lekker gezellig om de ronde tafel gegeten. Pratend over de organisatie van de activiteitencentrum “De Iepen Doar”. Een groep vrijwilliger die van alles organiseren voor de inwoners van Nij Tjaerda, zoals biljarten, sjoelmiddagen, gymnastiek,  bingo avonden en iedere laatste vrijdag van de maand gezellig met elkaar eten. Dan is er een bibliotheek en een winkeltje die wordt gerund door vrijwilligers. We hebben een rondje gelopen door de kamertje en zalen waar de  activiteiten plaats vinden. Alles ziet er keurig verzorgt uit. Ook de zorgen worden nog besproken. De subsidie van de gemeente gaat nagenoeg geheel op aan de maandelijkse huur en de energielasten. “De Iepen Doar” heeft daardoor nauwelijks reserve om eventuele financiële tegenvallers te kunnen opvangen en om nieuwe investeringen te kunnen doen.

Na afloop van de diner is er nog een kleine verloting en daar schuifelen de mensen voldaan weer naar hun eigen huisje. Wat hebben wij, Klaas Houtstra, Sietse Hilverda en Adrie Slomp, genoten van deze gezellige kerstviering met de bewoners van Nij Tjaerda e.o. en de groep vrijwilligers van “De Iepen Doar”. 

Adrie Slomp,
Raadslid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.