26 september 2019

Op raadsexcursie naar Omrin

Waar blijft ons afval, wat gebeurt er met al die troep die we in de containers gooien? We brengen allemaal wel eens wat naar de stort maar waar gaat het daarna heen en wie ruimt dat allemaal op en niet onbelangrijk, hoe wordt het opgeruimd en verwerkt?  Daar wilden we als raad wel eens duidelijk antwoordt op hebben.

Dantumadiel is aandeelhouder van het afvalverwerkingsbedrijf Omrin. Een na-scheidingsbedrijf. Dus logisch om daar eens te gaan kijken hoe alles wordt verwerkt en wat er allemaal van wordt gemaakt. ‘Omrin’, Fries voor ‘Kringloop’ is inzamelaar en verwerker van afval.

“Samen halen we alles eruit”, dat is hun motto. Ze zamelen afval in voor ruim 180.000 huishoudens in 16 Friese gemeenten, drie Groningse en ruim 7.000 bedrijven. De verwerking doen ze voor circa 800.000 huishoudens en vele bedrijven. Omrin zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren.

Bij aankomst zagen we hoe enorm groot het terrein was, met grote gebouwen, veel blokken afval en vrachtverkeer, rijdend op groengas. In een vergaderruimte werd ons, hun missie en visie, heel duidelijk verteld aan de hand van cijfers en foto’s via een PowerPoint presentatie.

Omrin vindt ál het afval waardevol. Van gft, een leeg groentepotje tot een versleten spijkerbroek, van een afgedraaide vaatwasser, gebruikt kunststof en papier tot sloopresten. Afval zit boordevol grondstoffen en energie. Dit wordt gebruikt voor nieuwe producten, maar ook om er groene stroom en biogas van te maken. 33 procent van de Friese duurzame energie wordt hier geproduceerd (25 procent stroom en stoom en 8 procent groengas).

Een wandeling over het terrein en door de fabrieken is een ware bezienswaardigheid. Gehesen in allerlei beschermende kleding en voorzien van geluidsapperatuur gingen we op pad. Afval stinkt en geeft veel stof dat werd ons duidelijk, vandaar het mondkapje. We liepen, trap op trap af, langs ingenieuze machines die veel verschillende materialen scheiden, glas, metaal, plastic, papier en nog veel meer. De gescheiden materialen worden in grote balen geperst en gaan naar verschillende  bedrijven die het kunnen gebruiken voor hun nieuwe producten.

Prachtig om daar rond te lopen met een voorlichter die met passie en veel enthousiasme over zijn bedrijf verteld. Zeker de moeite waard om als buurtvereniging of voetbalvereniging of school hier eens een excursie aan te vragen. Omrin doet het graag.

Voor ons was het een geslaagde excursie waar we veel van hebben geleerd. Gooi niet te snel wat weg en gooi je het wel weg doe het dan op de juiste manier. Grondstoffen worden schaarser. We moeten zuinig zijn met wat we hebben. Omrin droomt daarom van een circulaire economie. Een systeem waarin we zoveel mogelijk grondstoffen hergebruiken en zo weinig mogelijk weggooien. En hier zijn wij als CDA het helemaal mee eens.

Adrie Slomp,
Raadslid CDA Dantumadiel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.