27 september 2018

CDA De Fryske Marren dringt aan op maatregelen in provinciale weg tussen Lemmer en Balk

WIJCKEL/SONDEL – Twee oversteken van de N359, de provinciale weg tussen Lemmer en Balk, moeten worden veiliger worden gemaakt. CDA De Fryske Marren heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om te proberen de provincie te overtuigen om maatregelen te treffen.

Het gaat om de oversteek van de Súdersewei (N359) met De Iedijk bij Wijckel en die met Dellebuursterweg/Vogelzangweg bij Sondel. ,,Er is hier sprake van relatief snel rijdend verkeer dat kruist met overstekend verkeer. Vooral veel fietsers moeten hier de weg over. Het behoeft geen betoog dat, gelet op het karakter, dit relatief gevaarlijke kruisingen zijn”, vindt CDA-raadslid Roel Roelevink, die vragen aan het college heeft gesteld.

Provinsje Fryslân heeft in een eerder stadium op de N359 maatregelen getroffen bij de oversteken van de Munnikeleane/Rûchhústerwei in Wijckel en de Houtdijk in Balk. Volgens Roelevink heeft dit de verkeerveiligheid aanzienlijk verbeterd. ,,Het betreffen vergelijkbare oversteken. Ook hier is sprake van relatief snel rijdend verkeer, dat met fietsers kruist.” Het Lemster raadslid pleit voor vergelijkbare maatregelen om ook de andere twee knelpunten in de provinciale weg aan te pakken.

Wethouder Johannes van de Pal gaf dinsdagavond tijdens de raadsvergadering aan dat verbetering van de oversteek van fietsers en landbouwverkeer bij De Iedijk in Wijckel in de pijplijn zit. Voor de aanpak van de kruising van de N359 met de Dellebuursterweg/Vogelzangweg in Sondel zijn nog geen plannen. De wethouder zei toe dit onder de aandacht van de provincie te brengen. ,,Want die heeft aanpak niet op het programma staan.”

,,Pak twee onveilige oversteken N359 aan”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.