25 januari 2022

Cor, Bauke, Fokke en Kees op cursus

Onze 4 nieuwe kandidaten Cor Flapper, Bauke de Wolff, Fokke Hoekstra en Kees Mulder volgden de online kandidaat-raadsledencursus van het CDA Steenkampinstituut. Onder leiding van Wim Eilerling zijn ze in 3 ochtenden heel wat wijzer geworden over politiek bedrijven. Fokke kon door corona en werk helaas maar 1 ochtend aanhaken.

Het was een (hernieuwde) kennismaking met het CDA gedachtegoed en het vertalen en presenteren van meningen. Jammer dat het online was, maar desondanks veel geleerd, zoals rustig spreken en de tijd nemen, wat doe je bij geschilpunten, en hoe ga je om met lastige vragen.

Maar er moesten ook dingen worden afgeleerd, bijvoorbeeld het direct willen antwoorden op vragen; dan loop je snel vast en kun je je eigen verhaal er moeilijker in kwijt.

Enthousiasme, gedrevenheid en optimisme zullen zeker worden ingezet als ze raadslid worden, waarbij zeker niet vergeten zal worden om het CDA-verhaal naar voren te brengen.

Door de cursus kijken ze toch wel een beetje anders tegen het raadswerk aan; dat het allemaal wat minder direct en vlot gaat heeft een goede reden. Bovendien is het zelf deelnemen een heel andere ervaring dan het volgen van een vergadering als toeschouwer. Bij debatteren blijkt dat de manier waarop meestal nog doeltreffender is dan een goede inhoud. Maar dat is politiek. Een theateropleiding kan ook geen kwaad. Vooral bij de laatste sessie geleerd dat beslissingen op de heenreis gemaakt moeten worden; als ze eenmaal in de raad komen moet je van goeden huize komen om nog grote aanpassingen te krijgen.

Procedures tijdens de raadsvergadering zijn nog niet voor iedereen even helder het blijkt dat je bij het stemmen over moties en  amendementen goed moet opletten!

De kandidaat raadsleden komen tot de conclusie dat de cursus een echte aanrader is; mooi dat we dit konden doen. Nu alles goed onthouden en t.z.t. toepassen.

Het mooie van de cursus is dat je elkaar beter leert kennen, maar dat je ook weer een heleboel andere CDA’ers leert kennen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.