24 mei 2020

De week van wethouder Frans Veltman

 

Het zijn bijzondere tijden deze dagen, onlangs heb ik er ook wat over geschreven in ons ledenblad. Deze week hebben we het bij onze leden langs gebracht. Mocht u belangstelling hebben voor een exemplaar, ook als u niet lid bent, dan brengen we het graag langs.

Zaterdag

Zoals elke dag begint de dag met de Limousin koeien verzorgen en de deur naar buiten open te zetten. Elke dag lopen ze buiten en ‘s nachts zijn ze binnen. Dat zijn ze zo gewend, elke dag kunnen we dan bekijken of alles goed gaat met ze. Ze redden zich grotendeels zelf, echter een schone box is ook belangrijk.

Erf onderhoud staat ook op het programma vandaag, alles maaien etc. Maar ook de krant lezen en overige stukken maakt onderdeel uit van het dagelijks ritueel. In de namiddag ben ik samen met Jetske op route geweest in Wijckel, Sondel, Oudemirdum en Oudega om ons ledenblad rond te brengen. Natuurlijk hoort daar een praatje bij en zo ben je zo maar een paar uur verder.

Zondag

Bij mijn moeder op visite, zij is onlangs verhuisd en door de “Corona” zijn haar contacten heel beperkt. Bovendien wonen mijn broers beide in Denemarken, dus directe familie in de omgeving is er niet. Via FaceTime hebben we regelmatig contact met elkaar, maar een kop koffie zo nu en dan is belangrijk. Na de visite hebben Annemarieke en ik de fiets gepakt en prachtig door ons mooie Gaasterland gefietst. We wonen echt in de mooiste gemeente van Nederland.

Maandag

Na eerst de koeien gedaan te hebben richting kantoor. Ik merk dat ik weer meer richting kantoor ga in verband met een aantal overleggen die via de videoverbinding minder optimaal zijn. In verband met planning sluit ik me dan maar op in Joure. Eerst een overleg met onderwijs over coördinatie van het On Stage Programma. Binnen dit programma bieden we VMBO-leerlingen de mogelijkheid om kennis te maken met 250 verschillende beroepsbeoefenaren gevolgd door een doe-dag. Dit zou eerst in maart plaats vinden, maar is uitgesteld. Hoe verder is de vraag?

Daarna meerdere interne overleggen, met name ook over hoe we de horeca gebruik kunnen laten maken van extra ruimte op het moment dat ze per 1 juni weer beperkt “open” mogen.

‘s Avonds stond een avond met de Energiecoöperaties op het programma, helaas kan dit niet doorgaan.

Dinsdag

Elke dinsdag hebben we collegevergadering. Diverse ambtelijke adviezen liggen dan voor, waar je als college van B&W een besluit over moet nemen. O.a. het beleid sinnefjilden staat op de agenda vandaag. In de middag wederom overleg met de interne werkgroep horeca, samen met politie, koninklijke horeca en brandweer.

Woensdag

Zoals elke dag na de koeien, douche en ontbijt met de krant, vandaag ook weer naar kantoor. Er is een ondernemer die een projectplan heeft ontwikkeld wat ze met ons willen bespreken. Collega Roel de Jong zit erbij vanuit de portefeuille Ruimtelijke Ordening. Ik vanuit Economische Zaken. Het is een stevig plan met de nodige uitdagingen. Daarna, zoals altijd tussendoor, diverse mails beantwoorden en de nodige telefoongesprekken doen. In de middag heb ik een videoconferentie met alle Friese Wethouders Energie over de Regionale Energie Strategie. In de namiddag nog even bij een lokale camping langs in verband met vragen over het sanitair en wat ze nu precies mogen. Dit had ook per telefoon gekund, maar daar waar mogelijk ga ik liever even langs.

Donderdag - Hemelvaartsdag

Normaal gesproken de dag van Lemmer AHOY, skûtsjesilen. Ook dat gaat niet door, maar wat een prachtige dag vandaag. Heerlijk weer, maar ik houd mijn telefoon in de gaten, er worden veel toeristen verwacht en mochten er problemen ontstaan dan kan je altijd gebeld worden. Gelukkig gebeurt dat niet, het was best druk op plaatsen maar ik heb geen signalen gekregen dat er zaken uit de hand liepen. Ook onze VVV organisatie informeerde nog even naar onze ervaringen, het is prettig dat lijntjes kort zijn.

Vandaag de materialen klaar gemaakt om binnenkort het weiland te maaien, zodat er weer voldoende wintervoorraad voor onze Limousin Koeien zal zijn.

Vrijdag

Ik schrik wanneer bij de koffie via Omrop Fryslân het bericht voorbij komt dat Andries Ekhart is overleden. 66 jaar nog maar, ik ben echt even van slag. Ik kende hem vooral van mijn begin periode als wethouder van Gaasterlân-Sleat, als fijne en betrokken collega. Zeker toen ik 10 jaar terug begon als groentje in dit vak en hij nog in Sneek wethouder was, hebben we veel contact gehad met name over de samenwerking in de WMO en Empatec. Maar ik kende hem ook daarvoor al, ik zat op de RSG in Sneek en hij was daar leraar. Zo'n bericht relativeert dan zoveel. Ik moet even de zinnen verzetten en besluit de racefiets te pakken en de wind te trotseren. Hoofd leegmaken door een rit door 3 provincies van 75 km. 's Avonds besluit ik om geen stukken te pakken, maar de documentaire 'Lets Dance' te bekijken, over de carrière van Michael Jordan.

En dan zijn we weer bij zaterdag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.