21 augustus 2019

De zomer van Jan van Zanden

Op onze site kennen we de column “de week van”. Het leek mij leuk om dit keer een column te schrijven  over “de zomer van”. Nu is de zomer nog niet voorbij, maar op het moment dat ik dit schrijf (21 augustus) staan ons nog mooie zomerse dagen te wachten en kunnen we volop genieten van de activiteiten die onze mooie gemeente te bieden heeft.

 

De afgelopen maanden juli en augustus zijn mijn vrouw Diny en ik thuis gebleven. Dat heeft meerdere redenen. In september gaan we naar Griekenland om een bezoek te brengen aan de schoonouders van onze dochter Judith. Zij adviseerde ons daar niet in juli/augustus naar toe te gaan omdat het dan te warm is. Achteraf had het wel gekund, als je naar de hitterecords in Nederland kijkt. Een andere reden is dat er veel te beleven valt in de zomermaanden in onze regio.

 

Wat heb ik zoal gedaan. De ballonfeesten in Joure. Was een geweldig succes en het blijkt dat een jarenlang bestaand evenement een nieuwe positieve impuls kan krijgen door andere keuzes te maken. Een goede promotie voor onze gemeente en dan vooral Joure.

 

Dan het skûtsjesilen. Bij 4 van de wedstrijden van de SKS ben ik aanwezig geweest en wat een genot en spanning. Onze gemeente vaardigde 3 skûtsjes af, Langweer, Lemmer en Joure. De successen van deze 3 schepen waren wisselend en jammer voor Lemmer. Ze zaten dicht bij de eindwinst, de laatste was in 1988, maar biedt perspectief voor 2020.

 

De wedstrijd op De Lemmer mocht ik van zeer nabij meemaken door aanwezig te zijn op het startschip. Zeer fascinerend om te zien hoeveel vrijwilligers bezig zijn om alles in goede banen te leiden. Veel respect voor deze mensen!

 

Ook heerlijk is om ‘s-avonds op de terrassen van Langweer en Lemmer vrienden en bekenden te ontmoeten en onder het genot van hapje en drankje te praten en te vragen wat er leeft in onze gemeente. Dit geeft input voor het komende jaar waarin wij als CDA-fractie voor vele uitdagingen staan.

 

Een event buiten de gemeente die ook veel indruk op mij heeft gemaakt is het bezoeken van de PC in Franeker. Om half acht in de ochtend was ik met een paar vrienden in de Koornbeurs van Franeker om de opening mee te maken. Tot en met de finale heb ik genoten van prachtige sport en folklore.

 

De zomer loopt op zijn eind en we hopen nog op een mooie nazomer. We kunnen als fractie er straks weer fris tegen aan. Politiek gezien gaan we voortvarend aan de slag met het uitrollen van ons coalitieakkoord “De takomst temjitte”.

 

Jan van Zanden
Fractievoorzitter CDA De Fryske Marren

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.