21 oktober 2020

Algemene beschouwingen CDA Harlingen

Geachte inwoners, geacht college, geachte raad van de gemeente Harlingen,

Algemene beschouwingen in een tijd die voor iedereen ingrijpend is en voor een categorie ondernemers en haar werknemers een economisch onzekere tijd.

Het CDA kan wel zeggen dat ondanks dat de Gemeente Harlingen een fors tekort op jeugdzorg heeft en de gevolgen van de corona pandemie nog niet bekend zijn, wij het enorm knap vinden dat het gelukt is om zowel een sluitende begroting als een sluitend financieel meerjarenperspectief aan te bieden aan de gemeenteraad, waarin nog steeds ruimte is voor nieuw beleid van eenmalige-, maar ook structurele baten. Een grote prestatie!

Onze gemeente zal zich moeten beraden of we nog in staat zijn zelf ideeen te bedenken en ook uit te werken of dat we door onze kleinschaligheid enkel als projectbureau willen optreden, waarbij we zullen moeten accepteren dat we jaarlijks een grote post voor externe inhuur structureel moeten inzetten. Aangezien er de komende jaren nog voldoende ambities zijn is dit het overwegen waard.

In de begroting wordt als speerpunt aangegeven dat Harlingen een aantrekkelijk werkgever wil zijn voor jong talent. Een mooi speerpunt wat past bij deze ambitieuze gemeente. Alleen de motivering van dit speerpunt is nogal zwak uitgedrukt, door alleen te vermelden dat het centrum verbouwd wordt…  Volgens het CDA ga je de zoektocht starten met het opzetten van een traineeship voor pas afgestudeerde, veelbelovende talenten en een stageprogramma voor jonge, gemotiveerde studenten. Biedt deze twee programma’s aan en ga op zoek! 

Voor wat betreft het beheercontract voor het parkeren door een externe partij de komende jaren, willen we u meegeven om op uw hoede te zijn en het juridisch zeer goed te laten toetsen.

In 2021 gaat ook de daadwerkelijke zichtbare herinrichting van de Spoorstraat van start. Het CDA dringt er bij het college op aan dat naast een heel mooi heringerichte spoorstraat, ook het parkeerterrein her in te richten. Neem dit alstublieft mee of probeer zoals we dat eerder hebben aangegeven mee te nemen in de aanbesteding.

De precariogelden van Liander die de jaarrekening van 2019 positief hebben gemaakt, zijn in de algemene investeringsreserve gestort. Daarmee worden nu in de begroting van 2021 deels nieuwe beleidswensen ingevuld. Het CDA had deze eenmalige bijdrage graag ten goede laten komen aan een maatschappelijke invulling.

Na eerdere gesprekken met gebruikers van binnensport faciliteiten is het bij de CDA fractie wel duidelijk dat de binnensport beter en centraal gefaciliteerd dient te worden. Op dit moment loopt er vanuit de gemeente een accommodatie onderzoek welke de raad nog gepresenteerd krijgt. Vooruitlopend op de uitkomsten van dit onderzoek is uitbouw van de waddenhal volgens het CDA hard nodig, waarbij het een multifunctioneel karakter moet krijgen met een combinatie van cultuur en sport. Wat het CDA betreft mag de Waddenhal een regionaal karakter krijgen. Wij vragen het college met klem om, nadat de uitkomsten bekend zijn, hier niet mee te wachten tot de begroting 2022 en tussentijds te kijken naar de mogelijkheden.

Dit jaar hebben we kunnen zien dat er veel jeugd in ons binnenwater heeft kunnen zwemmen. Dit is gelukkig grotendeels gedoogd. Het CDA pleit ervoor om zwemwater voor de jeugd veelvuldig toe te staan en daarvoor duidelijke afspraken over te maken.

We zijn enorm blij dat alle instellingen met een maatschappelijke nut vanaf 1 januari 2021 tegemoet worden gekomen met een korting ter hoogte van 75% van de gemeentelijke OZB aanslag. De financiële lasten van maatschappelijke organisaties worden hierdoor lichter om hen daardoor maximale ruimte te geven voor de uitvoering van hun taak.

Het onderhoud in het openbaar gebied en het groenonderhoud is bezig met een transitie. Bezig zijn met biodiversiteit op allerhande gebied is niet iets wat volgens een blauwdruk te regelen is. Ook is het voor de een meer dan voor de ander wennen dat alles er niet meer strak gemaaid uitziet. Het CDA vindt wel, dat er meer inspanning moet worden gedaan om onkruid waarvan het zaad zich makkelijk verspreid, voor de zaadvorming te verwijderen. De werkwijze van deze manier van groen onderhoud is een gevolg van ons eigen ingezette beleid. Heel anders is het onkruidvrij houden van de bestrating van het openbaar gebied, dit mag sinds een paar jaar niet meer met behulp van chemie op verhard oppervlakte, dit is een grote opgaaf wat niet eenvoudig is en waar moeilijk een draaiboek voor te volgen is. Door de combinatie van temperatuur en vocht die het groeiseizoen bepalen is er maatwerk nodig voor de bestrijding van onkruid op verhard oppervlakte. Dit zal in de loop van de jaren wel beter worden door de ervaring die opgedaan wordt, maar dan nog zullen we in de toekomst zeker weer eens met een groeiseizoen te maken krijgen waarbij de onkruidbestrijding bijna niet in de hand te houden is.

De komende periode zal de omgevingswet en de RES wordt geïmplementeerd en uitgewerkt. Er zijn al een aantal bijeenkomsten geweest. Met de uitvoering van de duurzaamheid aanbevelingen van het RKC onderzoek en de op te stellen duurzaamheidnotie kunnen we wel zeggen dat Harlingen wat ons betreft in de pas loopt. We zijn positief over de voortzetting van het initiatief ‘Tegel eruit, boom erin’ dit is een van de vele projecten die bijdraagt aan de klimaatadaptatie.

Het woonprogramma is fors, de woonvisie ambitieus. Wij omarmen deze ambitie! Wij verwachten dat steeds meer mensen van buiten de provincie naar Friesland zullen komen en we zijn ervan overtuigd dat Harlingen aantrekkingskracht heeft op deze groep mensen. Daar moeten we klaar voor zijn. Het CDA vindt naast de mooie ontwikkeling van het Oosterhof- en Koopmans terrein, dat ook de ontwikkeling van het artikel 11 gebied van start moet gaan. Deze ontwikkeling draagt bij aan de sociale en economische vitaliteit van de gemeente Harlingen. Nu alleen de provincie nog overtuigen!

Het CDA is samen met een initiatiefnemer enthousiast bezig met het project schooltuinen wat al in meerdere steden een groot succes is. Schooltuinwerk is een sterk educatief middel waarbij leerlingen over een langere periode de natuur meemaken en door eigen ervaring bewuster worden van natuur, voeding en het milieu. Het koppelt kennis aan beleving en zintuiglijke ervaring. Leerlingen doen kennis op van planten, dieren, voedsel en natuurlijke processen en leren door zelf te doen, te ontdekken en te onderzoeken. Inmiddels zijn we bezig om een initiatiefvoorstel hiervoor te schrijven en zijn er gesprekken met de scholen. Binnenkort zullen we bij u als raadsfracties informeren of er bij u draagvlak is voor dit initiatief die we eventueel gezamenlijk aanbieden aan het college.

Zoals we zijn begonnen, leven wij in een bijzondere tijd. Een tijd waarin door overheidsingrijpen omwille van onze gezondheid, forse maatregelen zijn genomen. Voor iedereen zichtbaar. Ondanks de beperkingen, waarderen we het enorm dat ons personeel zoveel veerkracht heeft om de taken uit te blijven voeren. 

We prijzen het college voor hun inzet naar de ondernemers, die hierdoor hard getroffen zijn. Alleen samen kunnen we een einde maken aan deze bijzondere tijd.

CDA Harlingen- Goed voor elkaar! Voor een gemeente die wij door willen geven....

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.