06 oktober 2017

Rubriek beRAAD 10 oktober

Harlingen, 6 oktober 2017

Mijn antwoord aan Tjepke van der Pol is dat het CDA mede het initiatief heeft genomen voor een informatieavond over bodemdaling. Omdat de raad behoefte heeft aan goede en deskundige informatie, een soort ijkmoment. Dit had brede steun in de Raad. De ontwikkelingen gaan door en de samenstelling van de Raad verandert met de jaren.

Deze informatieavond kan de duidelijkheid in het beraad versterken. Argumenteren op basis van actuele valide kennis en inzicht. Wie is waarvoor verantwoordelijk. Wat zijn de rollen voor de overheid, het bedrijfsleven, natuurorganisaties enz.  En vooral wat is onze rol als Raad.

In een democratie is het belangrijk dat elke partij op basis van haar visie, opvattingen en ‘’kleur’’ tot een standpunt komt. De kunst is dat uit te dragen met afweging van diverse belangen. Met respect en zorg voor elkaar. Allemaal hopen we dat de ‘’geschiedenis’’ positief over ons oordeelt!  Samenwerken voor dat doel, daar gaat het naar mijn mening om. In de Raad, met het College en in de regionale samenwerking. Wat verbindt ons, wat is goed voor de toekomst van Harlingen

Werkgelegenheid, toerisme en een sterke sociale samenleving (Mienskip) zijn voor mij belangrijke uitgangspunten. Ook veiligheid, gezondheid, onderwijs, sport en cultuur. Al deze zaken dienen vitaal te zijn en te blijven. Op deze manier kan de gemeente aan haar inwoners een gunstig woon- en leefklimaat bieden. Waar ieder de kans heeft om mee te doen. Een goede balans tussen welvaart en welzijn is daarbij vereist. Als samenleving hebben we elkaar – ieder op zijn/haar eigen plaats –  hard nodig. Die afweging ligt als fundament onder al mijn keuzes. Ik koester daarbij het goede, ik steun wat anders moet en kan. Vooral wijsheid heb ik nodig om de verschillen te blijven zien.

Vandaag (6 oktober) was ik ontroerd door het bericht van het overlijden van Burgemeester Eberhard van der Laan. Een overstijgende verbinder. Een burgemeester die wijs was met zijn stad en mensen en ‘’de stad’’ met hem. In zijn laatste brief aan alle Amsterdammers schreef hij: ‘’Zorg goed voor onze stad en elkaar’’. Een oproep die mij raakt. Kan ik, kunnen wij dat ook?

Aan Johan Erents, als nestor van de Raad, heb ik de vraag: Johan vindt je dat wij als Raad voldoende samenwerken en op die manier goed zorgen voor de stad en elkaar?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.