Rik Hoekstra

Raadslid & Lid Commissie Samenlevingszaken (Saza)

Rik Hoekstra (27)
Docent MBO agrarische opleiding / dirigent en muziekdocent
Jubbega

Rik Hoekstra is een echte duizendpoot. Naast docent aan een agrarische MBO opleiding is hij muziekdocent en dirigent bij blaasorkesten. Onderwijs en een rijk verenigingsleven liggen hem dan ook na aan het hart. Omdat een levendige samenleving gebaat is bij een rijk verenigingsleven stelt hij. Maar het gaat niet altijd even goed in dat verenigingsleven. Zo kampen veel clubs met een tekort aan bestuursleden. Vroeger was er  bijvoorbeeld een Federatie in de gemeente die alle muziekverenigingen verbond. Die is ter ziele door dat gebrek aan een bestuur. En daarmee verdwijnt de broodnodige verbinding, maar ook de mogelijkheid om samen concoursen te organiseren en  het samenspelen van orkesten. De gemeente zou daar een rol in moeten spelen stelt Rik. Door cursussen aan te bieden hoe je bestuurt en door aan te geven wat zo’n functie je oplevert. Want ook in je dagelijkse leven en of werk heb je daar profijt van. Verder moet de gemeente veel meer inzichtelijk en duidelijk maken hoe je als club subsidies aanvraagt. Waar je dan moet zijn en wat je daarvoor moet doen.

In het onderwijs pleit hij voor de inzet van vakspecialisten. Zodat kinderen zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen en elk talent aan bod komt. Maar ook om de hoge werkdruk in het onderwijs te verminderen. “Een dramales bijvoorbeeld is iets dat de meeste docenten normaal niet geven. Door vakspecialisten in dat soort zaken in te zetten, snijdt het mes aan twee kanten.”

“Een rijk verenigingsleven is van belang voor de leefbaarheid van dorpen en het buitengebied en de vereenzaming van de samenleving”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.