08 september 2021

Abel Reitsma (34) nieuwe wethouder CDA

Op dinsdag 7 september 2021 heeft het bestuur en de fractie van het CDA Leeuwarden de 34-jarige Leeuwarder Abel Reitsma voorgedragen als nieuwe wethouder van de partij. Reitsma volgt vanaf eind september Friso Douwstra op, die als gedeputeerde bij de provincie Fryslân aan de slag gaat.

“Een enorme uitdaging”, zo vertelt de kersverse kandidaat-wethouder. “Ik heb altijd ambitie gehad om deze functie te mogen uitvoeren. Ik kijk er naar uit om de portefeuilles van Friso binnen de termijn af te ronden. Mijn doel is om impact te maken vanuit een eerlijk en genuanceerd verhaal. Dat kon in mijn rol als raadslid en als wethouder wil ik dat weer zo doen. Lokale politiek staat voor korte lijnen én dichtbij de mensen, op die manier onderdeel zijn van deze prachtige gemeente lijkt me geweldig. Ik ben dol op hardlopen, liefst wat langere afstanden, maar zeker ook het kortere werk. Dit zal een eindsprint worden naar maart volgend jaar, maar dat ga ik vol vertrouwen aan. Ik ben enorm vereerd maar ook dankbaar voor het vertrouwen van de fractie en het bestuur.”

Bestuursvoorzitter Agda Wachter is ingenomen met de voordracht. “Met Abel hebben wij een ambitieuze jonge politicus in de frontline, die zijn ambities wil waarmaken. Als bestuur geven we hem alle ruimte om van zijn wethouderschap een groot succes te maken.” Ook fractievoorzitter Sytse Brouwer is ingenomen met Reitsma. “Hij is een echte familieman, een echte christendemocraat in hart en nieren. Zijn ervaring in de gemeenteraad en aimabele, betrokken karakter maken hem uitermate geschikt als wethouder voor alle burgers in onze gemeente”. Scheidend wethouder Friso Douwstra laat weten zijn opvolger Abel Reitsma alle succes en plezier te wensen in zijn nieuwe functie.

Reitsma is al 10 jaar actief binnen het CDA Leeuwarden. Bij de laatste verkiezingen stond hij op plek 4 en was daarmee de hoogste nieuwkomer op de lijst. In de afgelopen raadsperiode heeft het aanstormend talent zich beziggehouden met een verscheidenheid aan portefeuilles. Zo was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het festivalbeleid, de inrichting van jeugdzorg in Leeuwarden en woordvoerder op het dossier Zalen Schaaf. Naast de lokale politiek met en voor mensen, is hij trainer bij de Eduardo Frei Stichting. Hier geeft hij politieke trainingen in landen waar de democratie nog volop in ontwikkeling is.

Abel Reitsma woont in Leeuwarden, is getrouwd en heeft twee kinderen. Op dit moment is hij docentopleider en docent Engels bij het Friesland College.

Naast het wethouderschap draagt het bestuur Abel ook voor als kandidaat lijsttrekker richting de verkiezingen gemeenteraad maart 2022. De leden van het CDA Leeuwarden besluiten hier binnenkort over.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.