27 maart 2018

Blog: Eindelijk los!

Door: Abel Reitsma

Scoren in de finale die je verliest. Dat was, in een notendop, mijn gevoel na de verkiezingen in november. Blij met mijn plekje in de raad maar toch een zetel verloren als partij.

En dan begint het, je bent raadslid. Na jaren als fractiemedewerker te hebben gewerkt heb je nu ‘echte’ verantwoordelijkheid. Waar moet ik beginnen? Een van de eerste relevante vragen die je jezelf stelt. Gelukkig heb je dan een fractie waar je met dit soort basale vragen terecht kunt. Je hebt natuurlijk ook ervaringsdeskundigen in je directe kring en dat helpt ook.

Benoemen van een voorzitter; check. Portefeuilleverdeling; check. Plekje om te vergaderen; check. Fractie-ondersteuning;check. Het landschap is ingericht, nu de informatie. Die informatie komt als een waterval over je heen; veel mails, veel afspraken en veel lezen. Veiligheidsregio Fryslan, brandweer, informatieve bijeenkomst Omgevingswet, harmonisatiebeleid, symposium, werkbezoek Stadstoezicht en ga zo maar door. Je bent een heuse spons en schrijft driftig mee met alle belangrijke boodschappen die je worden medegedeeld.

Bij de fractievergaderingen, die wij altijd op maandag hebben, wil je ook mensen uitnodigen. Sportverenigingen, belangengroepen, organisaties en particulieren...iedereen is welkom. En dan nog je eigen agenda :)

Ik heb er nog een baan naast als docent en ik ben natuurlijk ook full-time partner en papa, genoeg te doen dus! Mij zul je echter niet horen klagen want hier kies je voor zodra je besluit om te solliciteren voor een functie als raadslid. Mijn constante drive om dienstbaar te zijn kan ik nu niet alleen thuis en in het onderwijs kwijt maar ook lokaal voor Leeuwarden en haar dorpen. Heerlijk.

De fractie heeft er zin in en als ik het moet beschrijven zou ik zeggen; enthousiast en energiek. Natuurlijk is het ook daar even afwachten, een groepsproces begint. Wie neemt welke rol in? Welke kwaliteiten kunnen we benutten? Hoe kunnen we elkaar helpen? En de meest gestelde vraag is natuurlijk; “uuuh, in wiens portefeuille zit dit onderwerp?” Wij zijn soms, ook na drie maanden, nog op zoek.Het is mix van ervaren en onervaren dus vandaar, hopelijk hiervoor uw begrip.

We hebben een paar onderwerpen besproken in de Raad die de media ook hebben gehaald en waar veel over te doen was, intern en in het openbaar. De Blokhuispoort is jullie vast niet ontgaan; de bouw lag stil door een tekort van financiële middelen. Als CDA zijn we niet meegegaan in het lawaai van de oppositie. We erkennen dat er fouten zijn gemaakt en hiervoor hebben wij gevraagd om een excuus en uitleg van de wethouder. Dat heeft de wethouder vervolgens ook gedaan. Daarnaast wilden wij een toezegging op het feit dat dit de gemeente geen geld zou kosten en ook die hebben we gekregen. De fout in de uitvoering ligt bij de eigenaar en het geld van de gemeente is op de juiste manier besteed aangezien de bibliotheek is afgeleverd zoals afgesproken. Helder dus.

Dan waren er nog berichten over het gebrek aan compassie, het CDA steunde een motie over het uitzetten van Afghanen niet. Hoe kan dat nou christelijk zijn? Ook dit is redelijk eenvoudig uit te leggen. Het is landelijk beleid en wij hebben vertrouwen in onze Kamerfractie die er op dat moment al mee bezig was. Gemeentelijk kunnen wij hier niet zo veel mee en dus laten we dit soort vraagstukken bij de plek waar het hoort; Den Haag.

Meer recentelijk was er het ‘plan van aanpak partiële herziening bestemmingsplan Groene Ster’. Een hele mond vol inderdaad. Uitleg; er worden festivals georganiseerd in dit recreatiegebied en dat trekt ongekend veel mensen en publiciteit. Geweldige locatie en heerlijke sfeer, dat kan ik uit eigen ervaring wel stellen. Deze festivals kregen voorheen allemaal aparte vergunningen. Dit zouden we aan kunnen passen door het plan te wijzigen zodat het structureel is ingebed. Voordeel; minder administratief werk, minder gedoe, meer inspraak voor alle betrokkenen. Samen dus een ideale situatie creëren. We gaan niet onbeperkt feestvieren in dit gebied, het moet open blijven voor dagrecreatie, ook tijdens festivals. Laat dat duidelijk zijn.

De komende dagen en weken staan er nog meer bijeenkomsten op de planning zoals werkbezoek politie, ledenvergaderingen, opening bibliotheek, wijkconferentie en jaarvergaderingen. Ook daar zullen jullie een gezicht zien van het CDA.

Kortom; leerzaam, intensief, geweldig, balans vinden tussen werkzaamheden en dankbaar. Zo vat ik mijn eerste maanden raadslidmaatschap samen. Tot snel!

En heeft u vragen, twijfel dan vooral niet om contact op te nemen!

Hartelijke groet,
Abel 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.