09 november 2018

CDA bezoekt Bouwbedrijf Schotanus

KOLLUMERZWAAG - Op vrijdag 9 november heeft een CDA delegatie bouwbedrijf Schotanus in Kollumerzwaag bezocht. Het bedrijf bestaat al 95 jaar en inmiddels staat de vierde generatie klaar om het bedrijf voort te zetten. Jappie Schotanus zal over niet al te lange tijd het stokje overnemen van zijn vader Klaas, die het weer heeft overgenomen van 'pake' Jaap.

Bouwbedrijf Schotanus richt zich vooral op de bouw van nieuwe woningen. Het type opdrachtgever varieert, maar opmerkelijk is dat er momenteel behoorlijk veel jongeren tussen 30-40 jaar met een stabiele baan tot de bouwers behoren. Het werkgebied bestaat uit Friesland, Groningen en zelfs Overijssel, zoals in Zwolle. In Groningen zijn enkele aardbevingsbestendige woningen gebouwd. Dit middelgrote bouwbedrijf heeft momenteel ongeveer 10 werknemers in dienst en het is een leerbedrijf voor jongeren die een opleiding in de bouw volgen. Het is lastig om jongeren te binden aan het bedrijf, omdat er te weinig jongeren kiezen voor de bouw. Dit pleit voor meer overleg met de opleidingscentra zodat meer leerlingen kiezen voor het werken in de bouw. Door het aantrekken van de woningbouw is de wachttijd voor de uitvoering van een opdracht op dit moment ongeveer 6 maanden, waarbij vertraagde leveranties van materialen nog voor verdere stagnatie kunnen zorgen. 

Jappie Schotanus ervaart een goed overleg met de DDFK-gemeenten, als het gaat om vergunningverlening en toezicht op de bouw van woningen. Hij heeft er vertrouwen in dat dit ook in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân zo blijft. Korte lijnen en goede contacten zijn belangrijk voor ondernemers in een gemeente.

Na een rondleiding door het bedrijf is een woning in aanbouw bezocht in het plan Cedelshof in Kollumerzwaag. De CDA-delegatie was onder de indruk van de degelijkheid in het bouwen waarbij grote aandacht is voor duurzaamheid en het isoleren van de woning.

In deze nieuwbouwwijk is behoefte aan nieuwbouw, maar de realisering is afhankelijk van het woningcontingent dat wordt toegewezen door de provincie Fryslân aan de nieuwe gemeente. Jappie Schotanus geeft aan dat vrije kavels en eventuele projectbouw als warme broodjes over de toonbank gaan in Kollumerzwaag.

CDA-wethouder Esther Hanemaaijer bedankte Jappie Schotanus voor de hartelijke ontvangst en de duidelijke uitleg over het bedrijf. Hanemaaijer benadrukte dat zij bij vragen altijd contact op kunnen nemen met de gemeente en als het nodig is ook met de betreffende wethouder.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.