19 juli 2018

CDA Noardeast Fryslân onder de indruk van zorgconcept De Herbergier

Op vrijdag 13 juli bracht de CDA fractie van Noardeast Fryslân een bezoek aan zorginstelling De Herbergier in Bartlehiem. In de voormalige melkfabriek, die uitzonderlijk mooi en praktisch is verbouwd en ingericht, wonen sinds 2010 15 tot 17 mensen en gasten. Het gaat om een unieke vorm van kleinschalig wonen voor volwassenen met geheugenproblemen zoals dementie waarbij men probeert het voor de bewoners zo huiselijk mogelijk te maken, zodat men zich er thuis kan voelen.

 

In het zorgconcept van De Herbergier wordt uitgegaan van wat iemand nog kan. Zo kan er bijvoorbeeld worden meegeholpen met aardappelen schillen, koken of tuinieren. Iedere bewoner heeft een eigen ruime kamer die met eigen meubels en naar eigen smaak ingericht mag worden. De Herbergier wordt als een zelfstandige onderneming geleid door het echtpaar Oege Visser die ook in De Herbergier wonen. Daarnaast werken er verzorgenden, verpleegkundigen maar ook medewerkers cultureel-maatschappelijk werk. Deze laatsten zorgen voor een activiteitenprogramma zoals schilderen o.l.v. een kunstenaar uit de buurt en bewegen op muziek vanuit het programma “muziek en dementie”.

 

De CDA fractie was onder de indruk van het enthousiasme en de gedrevenheid van het echtpaar Visser om De Herbergier tot een fijne en liefdevolle plek te maken voor de bewoners. Ondanks dat bewoners een verpleeghuisindicatie moeten hebben en de deuren niet op slot zijn, is er een prettige en gemoedelijke sfeer met voldoende tijd voor de bewoners zonder een teveel aan regels.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.