04 oktober 2018

CDA op bezoek bij WIFO-Anema in Ferwert

FERWERT CDA Noardeast-Fryslân bezoekt het familiebedrijf WIFO-Anema. Het al meer dan 50 jaar oude familiebedrijf is bekend op het gebied van landbouw en voorzetapparatuur. 

Directeur Wytze Anema vertelt enthousiast dat WIFO zo’n 40 gemotiveerde medewerkers heeft, welke zorg dragen voor het gehele productieproces, van ontwerp tot eindmontage alsmede de verkoop en distributie. Door het gehele productieproces in eigen handen is, kan er flexibel en snel ingespeeld worden op de specifieke wensen van de klant. Het bedrijf opereert in de niche markt. Met de beschikking over zeer hoogwaardige productiemachines, zoals; CNC gestuurde verspanningmachines, lasrobots en computergestuurde knip- en zetbanken en vakkundig personeel. De afzet van producten vindt plaats via een groot dealernetwerk, zowel in Europa als daarbuiten. Maar liefst 55% wordt geëxporteerd. Het programma van WIFO-Annema bestaat uit een zeer uitgebreide range van machines voor agrarische en industriële toepassingen, te denken aan voorzetapparatuur, balenklemmen, cultivatoren, schuiven en nog diverse andere producten. Sinds 2012 zijn daar ook aardappel pootmachines bijgekomen. 

Lijsttrekker Lieuwe Sytsma was onder de indruk: “ Ik heb nooit gedacht dat er achter de muren van dit gebouw zo’n high tech bedrijf schuil gaat !”.

Anema maakt zich zorgen over de aansluiting van scholen en de arbeidsmarkt. Hij had ook liever meer stagiaires willen hebben.

Het CDA bepleit in het verkiezingsprogramma een excellente afstemming van het onderwijs op het regionale bedrijfsleven, zodat jongeren hier kans op werk hebben en bedrijven voldoende gekwalificeerd personeel kunnen krijgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.