27 oktober 2018

CDA scoort met negen punten maximaal

CDA scoort met negen punten maximaal

Kollum - Het is zo langzamerhand traditie. Het CDA-darts Toernooi. Vrijdagavond vond het druk bezochte toernooi plaats in Paradiso Bar te Kollum. De afgooi werd verricht door CDA’er Sander de Rouwe. De ultieme kunst van darten is om met slechts 9 darts (speerpunten!) de maximale score van 501 te halen. Het CDA heeft uit haar verkiezingsprogramma 9 speerpunten gekozen waarmee voor Noardeast-Fryslân maximaal gescoord wordt op een betrokken, betrouwbare en bevlogen manier!

1. Sterke Stad & vitale Dorpen

Een sterke mienskip wordt niet in het gemeentehuis opgebouwd, maar in de wijken en dorpen. Daarom wil het CDA dat alle wijken en dorpen een eigen dorpsbudget krijgen. Want de inwoners zelf weten het beste wat er speelt en wat er nodig is om het dorp  leefbaarder te maken. 

2. Investeren in jongeren

Noardeast-Fryslân is ‘a place to be’ voor jonge mensen! Maar dan moeten ze hier wél een toekomst kunnen opbouwen. Met meer betaalbare woningen voor starters, een betere samenwerking tussen scholen en bedrijven en voldoende leuke ontmoetingsplekken en activiteiten voor onze jeugd.

3. Ruimte voor verenigingen en vrijwilligers

Het CDA wil voorzieningen behouden en ruimte geven aan verenigingen. Daarom schaffen we de OZB op dorpshuizen af en schrappen we onnodige regels en kostenin het vrijwilligerswerk. Het zijn de kampioenen van de samenleving en die moeten zich gesteund voelen door de gemeente. 

4. Gezond ouder worden en goede zorg

Ouderen krijgen de zorg die ze nodig hebben! Niet de regels, maar onze ouderen staan centraal. En als ze minder vitaal worden en zorg behoeven, verdienen ze hun plekje. Daarom wil het CDA dat er in de dorpen kleinschalige zorghuizen komen waar wonen, zorg en welzijn gecombineerd worden. 

5. Iedereen doet mee

Alle inwoners van Noardeast-Fryslân moeten de kans hebben om mee te doen. Met goed onderwijs of met werk. En als het (even) niet lukt om op eigen kracht aan de slag te gaan, moet de gemeente klaar staan en ondersteuning bieden.

6. Ruimte voor ondernemers

Bedrijven zorgen voor werk! Ruimte dus voor ondernemers. Met betaalbare lasten en goede bedrijvenlocaties. Het CDA wil investeren in de economie van morgen. Niet dat de gemeente dit allemaal van bovenaf kan regelen, maar we kunnen het ondernemen wel makkelijker maken.

7. Een duurzame samenleving

Het CDA staat voor duurzaamheid. Daarom moet de gemeente inwoners helpen in projecten gericht op het besparen en opwekken van energie. Goed voor het milieu en voor de toekomst van onze kinderen. Energie halen dus uit zon, water en wind. Want dat is er in overvloed in onze gemeente.

8. Een warm hart voor cultuur, recreatie en toerisme

Met één van de rijkste natuurgebieden ter wereld, ons landschap, cultuurhistorie, rust en ruimte, 52 unieke dorpen en Elfstedenstad Dokkum hebben we goud in handen. Het CDA wil daarom investeren in recreatie en (cultuur)toerisme als belangrijke pijler voor sociaal-economische ontwikkeling.

9. Jouw speerpunt!

De kracht van onze gemeente is dat inwoners samen de schouders eronder zetten. In de buurt, op de sportclub, op school, de kerk en bij de vereniging”. Het CDA wil daarom na de verkiezingen een Akkoord sluiten met de inwoners waarin per dorp en wijk duidelijk wordt wat de belangrijkste speerpunten zijn en hoe we daaraan samen gaan werken. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.