19 februari 2022

De Sionsberg gaat ons aan het Hart

Het CDA Noardeast-Fryslân bracht donderdag een werkbezoek aan de Sionsberg. Een afvaardiging van de partij liet zich bijpraten over de jongste ontwikkelingen op de polikliniek voor Spoedzorg enhet Cardiologie Centrum. Twee afdelingen waar we trots op mogen zijn.

Na 5 jaar kreeg Dokkum vorig jaar haar felbegeerde spoedzorg weer terug. Nee, niet de spoedhulp zoals we die kennen in de grote ziekenhuizen. Wél de hulp bij minder complex letsel. Zoals een gebroken been, acute wonden, buikpijnklachten, pijn op de borst of hartklachten. Voor deze klachten ben je zelfs beter af in de Sionsberg dan in de ziekenhuizen verderop in de provincie, zo constateerde het CDA. De wachtlijsten zijn super kort en de zorg is toegankelijk: kleinschalig, dichtbij de mensen en dichtbij huis. De menselijke maat staat voorop. De lijntjes met de huisartsen zijn kort en met een eigen laboratorium in huis, zijn de onderzoeksuitslagen vaak binnen een kwartier al binnen.

Het CDA werd ook rondgeleid op het Cardiologie Centrum Dokkum (hart- en vaatziekten). In de zogeheten hartstraat weten patiënten snel waar ze aan toe zijn. Hier is ook het HartWacht-team gevestigd. Ervaren verpleegkundigen en cardiologen die op afstand meekijken met metingen die patiënten thuis eenvoudig kunnen doen. En bij afwijkende waarden wordt contact opgenomen met de patiënt. Overigens komen niet alleen de metingen van patiënten uit Dokkum en omgeving hier binnen. Het zogeheten Zenuwcentrum dat in ons ziekenhuis is gevestigd krijgt de gegevens van 12 cardiologie vestigingen van Nederland binnen.

Het CDA kijkt terug op een goed werkbezoek. We mogen trots zijn op de Sionsberg en de prachtige innovatieve zorgontwikkelingen die er op dit moment plaatsvinden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.