21 oktober 2017

Werkbezoek Kollumerland aan De Dowetil

ZWAGERBOSCH - Op 20 oktober heeft een delegatie van de CDA fractie, bestuur en campagneteam een werkbezoek gebracht bij het logeerhuis De Dowetil in Zwagerbosch. Dit is een logeerhuis voor meisjes met een beperking tot de leeftijd van 25 jaar.

Johannes en Jannie van der Meulen bieden deze meisjes een liefdevolle opvang gedurende een aantal weekenden per maand, tijdens de schoolvakanties en na schooltijd.

Op deze manier worden de ouders en hun gezinsleden ontlast van hun zorg voor hun gehandicapte dochter. De Dowetil is een plek waar veel activiteiten mogelijk zijn. Er wordt gekookt, gebakken, geknutseld en wat heel belangrijk is, er worden vriendschappen opgebouwd. Dit is iets waar ze in hun thuissituatie en op school vaak niet toe in staat zijn.

Als extra voorziening is er een zwembad. ‘s Zomers in de open lucht en ‘s winters met een overkapping. Het water is 32 graden en de tegels erom heen hebben vloerverwarming. Het spreekt vanzelf dat het zwembad veelvuldig wordt gebruikt.

Sinds 2015 staat de vergoeding voor de logeerfunctie zwaar onder druk doordat de gemeenten een laag tarief hebben bedongen bij de inkoop van deze voorziening. Ook blijkt de facturatie erg moeizaam te verlopen, zowel bij de gemeenten, de SVB en de Zorgverzekeraar.

We zijn diep onder de indruk van de wijze waarop Johannes en Jannie van der Meulen deze meisjes een liefdevolle plek geven waar ze zichzelf kunnen zijn en zich in positieve zin kunnen ontwikkelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.