03 november 2018

CDA-leider Sybrand Buma steunt Holwerd aan Zee

Foto door Jan van Empel, Dokkum!


DOKKUM – “Sybrand Buma komt!” gonsde het binnen het CDA, toen partijbureau Den Haag vorige week bevestigde dat haar leider een bezoek wilde brengen aan Noardeast-Fryslân. Buma wilde de kandidaten een hart onder de riem steken in de herindelingsgemeente. 

De leider wilde sfeer proeven in de stad waar het keerpunt is op de Elfstedenroute: “Heb je Dokkum gehaald, dan weet je dat het goed komt” aldus Sybrand Buma in zijn openingsspeech. Lijsttrekker Lieuwe Sytsma bood Sybrand Buma na de opening een warme kop zelf gemaakte erwtensoep aan met roggebrood & spek.

Holwerd aan Zee

Een delegatie Holwerters was naar Dokkum gekomen om het plan ‘Holwerd aan Zee’ te presenteren om steun te krijgen vanuit de ‘regio-enveloppen’ met geld voor regionale ontwikkeling van minister Carola Schouten. Sybrand Buma reageerde met “Ik heb de voorstellen vanuit Noardeast-Fryslân gezien en die zien er goed uit. Het is de verwachting dat minister Schouten nog dit kalenderjaar bekend maakt welke projecten zo’n regio-envelop krijgen.” 

Centrale As

Sybrand Buma vulde zijn inbreng aan met “Ik ben vandaag voor het eerst over de Centrale As gereden! Iemand die vroeger tegen was op de aanleg hiervan, heeft het nu goed mis! De Centrale As biedt een kans voor Noardeast-Fryslân, het maakt afstanden tussen de rest van Nederland en het Waddengebied kleiner.”

Flyeren

Na de nodige interviews en gesprekken met de vele belangstellenden, is Sybrand Buma de stad in gelopen over de Breedstraat, Diepswal, Hoogstraat en de Oosterstraat, waarmee samen met kandidaten flyers werden uitgedeeld. Op de voorzijde van de flyers is een prachtige foto van lijsstrekker Lieuwe Sytsma en wethouder Esther Hanemaaijer zichtbaar met de vele speerpunten waar het CDA voor staat.

Admiraliteitsdagen

Sybrand Buma heeft een bezoek heeft gebracht aan één van Dokkum’s topondernemers Jan Michiel van der Gang met zijn gelijknamige kledingwinkel Van der Gang Herenkleding. Jan Michiel gaf aan dat hij Sybrand Buma al een aantal keren heeft uitgenodigd om langs te komen bij de Admiraliteitsdagen, een groot evenement in de enige stad van de nieuwe gemeente. Jan Michiel sprak uit dat dit evenement niet alleen wordt bezocht door de stad zelf, maar ook door de inwoners uit alle 52 verschillende dorpen die de gemeente kent. Sybrand Buma liet weten dat de uitnodiging mogelijk aan zijn aandacht is ontsnapt, maar dat hij er in 2019 zeker rekening mee gaat houden.

Sociaal maatschappelijke diensttijd

Bij aankomst in het CDA Koffiehuis kreeg Sybrand Buma de kans om in gesprek te gaan met de volgende generatie! In het Café waren vele jongeren aanwezig met bijzondere vragen over wat hen bezighoudt, zoals de opwarming van de aarde met alle consequenties van dien. De dienstplicht, die zij graag terug zouden willen zien. Sybrand Buma gaf aan dat het CDA voor een sociale maatschappelijke diensttijd is. De jongeren waren goed op de hoogte van de ontwikkelingen in Nederland, de provincie en de standpunten van alle politieke partijen en waren erg enthousiast over Buma en blij met de antwoorden.

CDA on Tour

CDA Noardeast-Fryslân had een groene caravan voor het CDA Koffiehuis geplaatst, waarin Sybrand Buma de nacht kon doorbrengen. Sybrand liet weten nog door te moeten reizen naar Groningen, vanwege het CDA Partijcongres dat daar zaterdag 3 november gepland was en dat hij daar zich nog graag even op wilde voorbereiden. Het campagneteam begreep dit besluit en besloot er vervolgens zelf op uit te gaan met de caravan. Iedere zaterdag wordt er geflyerd in één van de drie gemeenten, zaterdag 3 november in Ferwerderadiel, 10 november in Kollumerland en 17 november in Dongeradeel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.