08 november 2019

Roadshow Persvrijheid

In het kader van het Burgerschapsprogramma werd De Roadshow Persvrijheid afgelopen donderdag uitgenodigd op het ROC Friese Poort. Met maar liefst vier bijzondere gasten. Dirk Kooistra (CDA Noardeast Friesland), Julie Bruijnincx (D66 Friesland) en chef Nieuwsdienst van het Leeuwarder Courant, Wilbert Elting, vond een mooi debat plaats onder leiding van Auke Zeldenrust (Omroep Friesland). Samen met 150 studenten zijn zij de discussie aangegaan over persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Als de leerlingen allemaal gesetteld zijn in de aula van het ROC Friese Poort en de panelleden zijn geïntroduceerd, kan de discussie beginnen. Eerst vraagt Auke de panelleden hun visie over persvrijheid. Elting maakt heel duidelijk dat leerlingen moeten weten dat iets niet zomaar wordt gepubliceerd. Op de redactie maken ze continu de afweging of ze iets moeten publiceren: “Afgelopen woensdag nog, waarbij een kraanmachinist omkwam bij een bedrijfsongeluk. ” 

Aan Bruijnincx vraagt Auke over haar relatie met de pers. Zij benadrukt dat ze elkaar nodig hebben. Ze vertelt over een heel belangrijk leermoment waarbij ze op Twitter Leeuwarder Courant beschuldigde van het verspreiden van fake news. Achteraf - en na contact met de hoofdredactie - kwam ze er al gauw achter dat dat echter niet het geval is en bood ze haar excuses aan: “Dus ik weet nu dat ik niet zo snel fake news moet zeggen. Maar ik heb er wel voor gekozen om die bewuste tweet niet weg te halen. We maken fouten en we leren van elkaar.” Kooistra vult aan dat op social media soms wel erg ver gaat: ”Het is zo makkelijk om allerlei beschuldigingen te maken naar elkaar. Beledigen mag gewoon niet.”

Daar is het een leerling absoluut niet mee eens en vraagt om de microfoon: ‘Waarom mag je iemand niet beledigen? Tuurlijk mag dat wel. We leven toch in een vrij land? We zouden toch gewoon alles tegen elkaar moeten kunnen zeggen? Als de ander zich beledigd voelt, is dat zijn probleem!” Zijn maatje wil ook de microfoon: ”Je leeft toch niet in een vrij land als je niet alles mag zeggen?” Iedereen in de zaal begint te knikken. Als de discussieleider vraagt hoeveel leerlingen het daarmee eens zijn, steekt meer dan driekwart zijn vinger op.

Alhoewel al blijkt dat de meeste leerlingen niet zo geïnteresseerd zijn in wereldnieuws, zitten ze wèl op het puntje van hun stoel als het over het meest actuele onderwerp gaat: de boerenprotesten op het Malieveld. Dat is wat leeft. En daar hebben ze hun mening over. Een leerling: “Misschien is het wel nodig om zover te gaan om aandacht van de media te krijgen. Dat je alleen op die manier het verschil kunt maken.” Al verdedigt Kooistra het demonstratierecht van eenieder, hij vraagt zich wel af of dit de juiste manier is om in de pers te komen. Elting reageert: “Maak je maar geen zorgen, ik kan niet genoeg benadrukken dat wij op de redactie altijd maar dan ook altijd afwegingen zullen maken om iets te publiceren of niet. Wij laten ons niet verleiden om iets te schrijven wat we niet goed hebben uitgezocht of waar we als redactie niet achter staan.” Mooie afsluiting van een discussie die op dezelfde manier begon: Een onafhankelijke en neutrale journalistiek die Friesland rijk is.

Over Roadshow Persvrijheid
De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met journalisten en/of politici de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het bezoek van de journalist bereiden de leerlingen zich voor met gratis lesmateriaal en kranten op de deurmat. Meer blogs lees je hier: http://roadshowpersvrijheid.nl waar tevens de animatiefilm over persvrijheid is te zien. Wil je meer info over een Roadshow bij jou op school, stuur dan een email naar senay@senmagazine.com of bel naar 06-48959144.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.