19 juli 2019

Op bezoek bij De Zwaluw in Burdaard

De CDA fractie Noardeast Fryslân bracht afgelopen week een bezoek aan het museum Ruurd Wiersma hus en de molen “de Zwaluw“ in Burdaard .

Bij het Ruurd Wiersma hus werden we verwelkomd door de voorzitter van het bestuur . In dit gesprek werd wel duidelijk dat er qua onderhoud , renovatie en klimaatbeheersing zaken ondernomen moeten worden , wil men dit bijzonder museum behouden! Het  museum Ruurd Wiersma hus is een wel heel bijzonder museum in de kleine woning van de voormalige melkvaarder Ruurd Wiersma, aan de Dokkumer Ee. Het is het kleinste museum in Fryslân dat het werk van 1 schilder laat zien en ervaren. In zijn woonkamer kijken we rondom naar de naïeve schilderingen die de verschillende jaargetijden laten zien. Hij is pas op 60 jarige leeftijd begonnen met schilderen en heeft in 10 jaar de wanden van de woonkamer beplakt met krantenpapier  en deze van zolder tot vloer beschilderd. Zelfs de melkbussen , flessen en schoenen  werden van een schildering voorzien. Een heel bijzonder museum met een levensverhaal.

Daarna zijn we langs de Dokkumer Ee in de richting van de haven gelopen en werden we ontvangen door een van de vrijwilligers van de houtzagerij , die bij de molen “de Zwaluw” hoort. Eerst hebben we een dia presentatie over de geschiedenis van de molen gezien. De eerste molen op deze plek dateerde van 1841 en heette “Windlust”. Deze brandde in 1874 af , waarna de huidige molen “de Zwaluw ”gebouwd werd.  Tot 1964 werd deze molen gebruikt  als ( wind-aangedreven)houtzagerij en  molen . Helaas vatte de molen in 1972 door bliksem inslag weer vlam en brandde de kap af. De gemeente Ferwerderadiel kocht in 1987 de molen en liet hem herbouwen . Vanaf die tijd draait de  molen weer  en is de grote molen van veraf te zien. De  molen heeft een eigen molenaar en  is nu dan ook nog steeds in gebruik om graan te malen en te pletten . Ook de houtzagerij, die door enkele vrijwilligers beheerd wordt,  is zo nu en dan in gebruik.

We hebben een geweldige, leerzame  middag gehad en weer gemerkt dat er, ook hier, behoefte is aan veel vrijwilligers .

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.