27 oktober 2020

Bomenbeleid

In de Raad van 20 oktober 2020 werd het bomenbeleid van de gemeente besproken. 65% van de bomen in de gemeente heeft onderhoudsachterstand. Dat moet aangepakt worden, anders ontstaan onveilige situaties. Het budget dat er nu ligt voor boomonderhoud (€ 58.000,-) is bij lange na niet voldoende om de achterstand weg te werken. Voorstel van het College was om hierbij uit te gaan van ‘categorisch boombeheer’. Dat houdt in dat bomen langs wegen, fiets- en voetpaden binnen de bebouwde kom eens in de zes jaar gesnoeid worden. En bomen langs overige wegen buiten bebouwde kom eens in de negen jaar. Dit scenario is niet de duurste en niet de goedkoopste oplossing. Er is een budget van € 138.000,-. Een deel van dit geld komt uit het budget voor onderhoud van de sportvelden, maar de sportvelden zullen hier niet onder lijden, is ons verzekerd. Na lange discussie is het voorstel aangenomen.

Daarnaast is een amendement van WL, S+ en CU aangenomen. Dat hield in dat er gestreefd moet worden naar een veelzijdiger bomenbestand. Bij onvoldoende onderlinge ruimte moeten er bomen gekapt worden en die kap moet elders gecompenseerd worden door nieuwe aanplant. De wethouder kon hiermee akkoord gaan, met dien verstande dat ze terug komt bij de Raad als zich hierbij problemen voordoen. Ze denkt namelijk dat er waarschijnlijk onvoldoende gemeentegrond is voor herplant en ze duidde op het feit dat we openheid van het landschap koesteren.  

Als CDA hebben we aangegeven dat wij uitgaan van veilig, duurzaam en betaalbaar. Het budget was eerder al door de Raad gereserveerd, dus vinden wij het nu de hoogste tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.