22 juni 2018

CDA stemt in met huizenbouw op terrein van voormalige Miniatuurpark Appelscha

In de raadsvergadering van 19 juni jl heeft het CDA ingestemd met de bestemmingsplanwijziging tot woningbouw op het terrein van het voormalige Miniatuurpark in Appelscha. We begrijpen dat dit voor sommige mensen in Appelscha teleurstellend kan zijn. Daarom lichten wij ons besluit graag nader toe. Aanvankelijk waren wij kritisch over het voornemen tot huizenbouw. Dat kwam deels omdat toen nog niet alle informatie voorhanden was. Later ontvingen we die aanvullende informatie wel en dat heeft onze bezwaren deels weggenomen en de balans doen doorslaan naar positief. 

De redenen om mee te gaan in dit raadsvoorstel waren:

- Het terrein ligt al ruim 10 jaar braak. Alle initiatieven, waaronder op het gebied van recreatie, om er daarna iets van te maken, bleken (financieel) niet haalbaar.

- De ondernemer is in april 2015 met het voorstel gekomen om er woningen op te bouwen. Al drie jaar wordt er dus gewerkt aan een andere bestemming van dit terrein, waarbij naast de wensen van de gemeente ook de wensen van de omwonenden zoveel mogelijk zijn meegenomen. 

- Elk jaar verpaupert het terrein meer en meer. Het is een rotte kies in het centrum van Appelscha, die iedereen een doorn in het oog is. Bovendien wordt het er gevaarlijk en is het een prooi voor vandalisme geworden. Kortom, geen goede PR voor Appelscha. 

- Duidelijk is dat er in Appelscha behoefte is aan zorgwoningen en starterswoningen. Dit trekt zowel senioren als jonge gezinnen aan. Door verschuivingen in het woningbestand zorgen de beide doelgroepen voor een grotere leefbaarheid in Appelscha. Bovendien hebben de scholen en het verenigingsleven baat bij de jonge gezinnen. 

- Onze gemeente heeft van de provincie een woningcontingent van 305 nieuw te bouwen woningen toegewezen gekregen. Dit was eerst 250, maar dankzij grote krachtsinspanning door het vorige College is dat nog verhoogd. Het aantal van 305 wordt in 2020 geëvalueerd. Nu, in Appelscha, kunnen we 55 huizen bouwen. Doen we niets, dan lopen we het risico dat we straks weer bouwcontingent moeten inleveren. Bovendien is het goed voor de lokale werkgelegenheid, omdat lokale bedrijven de bouw realiseren.

- Het terrein is niet eigendom van de gemeente, maar van ‘De Eendracht’. Wij kunnen als gemeente iemand anders niet opdragen wat hij met zijn grond moet doen. We kunnen alleen voorstellen goed- of afkeuren.

- De angst die er heerst dat er op de Boerestreek straks niets meer georganiseerd kan worden, wordt ons inziens weggenomen door het locatieprofiel Boerestreek, dat is opgenomen in het Evenementenbeleid. 

De werkgroep ‘Hart voor Appelscha’, die in haar visie volledig wordt gesteund door andere koepelorganisaties in het dorp, heeft de basis gelegd voor een totaalvisie voor Appelscha. Hierin komen alle aspecten naar voren: kernwinkelgebied, horeca en recreatie, sport, cultuur, ouderen en wonen, onderwijs en infrastructuur. Wij zijn hier heel blij mee. Het CDA heeft daarom, samen met de PvdA, een motie ingediend, waarin wij het College oproepen om maximaal mee te werken aan een integrale visie voor Appelscha. Daar is de tijd nu rijp voor. Alle neuzen in het dorp staan dezelfde kant op en er wordt aan kwalitatief hoogwaardige visieontwikkeling voor het dorp gewerkt. Deze positieve energie willen we graag benutten.

En ja, het terrein van het Miniatuurpark kunnen we niet meer bestemmen. Maar, ter nuancering, het is maar een stukje van de puzzel. Er liggen in het dorp diverse ruimtelijke opties om invulling te geven aan de ambities voor een toekomstbestendig, bloeiend dorp.

Kortom, wij willen vooruit kijken en de belangengroepen in Appelscha de kans geven hun mooie ideeën verder uit te werken. Met optimale ondersteuning van de gemeente. Niks ‘voor de bühne’, zoals de oppositie suggereerde, maar vanuit grote betrokkenheid bij Appelscha. Voor een toekomstbestendig en bloeiend Appelscha. Daar gaat het CDA voor! En daar hoorde dit lastige -maar nu wel gelegde- puzzelstuk ook bij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.