07 november 2021

Vitaliseren van vakantieparken

De vakantieparken in Ooststellingwerf worden ondersteund bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige functie. Daarvoor wordt gestart met een pilot op park De Hildenberg in Appelscha. Er wordt eenmalig € 75.000- voor vrij gemaakt. De Raad heeft hiertoe besloten op 2 november 2021. Eigenaren van de huizen op het park, maar ook de managers van andere vakantieparken worden steeds geïnformeerd over de resultaten. De ervaringen van de pilot worden gebruikt bij de aanpak van de andere vakantieparken in de gemeente. De provincie Friesland stelt er nu voor twee jaar geld voor beschikbaar en er komt er geld vanuit de Regiodeal. 

In de vergadering ontstond discussie over de permanente bewoning op De Hildenberg. Enkele leden van de oppositie vreesden financiële en juridische gevolgen voor de huiseigenaren. Als CDA konden we instemmen met de pilot. We hebben erop gewezen dat het nu nog gaat om een onderzoek. De brieven die we hebben ontvangen van de huiseigenaren spraken elkaar soms ook tegen. Dat heeft ons er alleen maar meer van overtuigd dat uitgezocht moet worden hoe het nu precies zit en wat oplossingen kunnen zijn. In Drenthe is men al jaren bezig met het concept ‘Vitale vakantieparken’ en daar worden mooie resultaten mee geboekt. Daar kunnen wij van leren. Verder hebben wij gewezen op de lange termijndoelstelling: een bloeiende recreatiesector en duidelijkheid voor alle parken. Het punt ‘permanente bewoning’ zien wij als één van de beren op de weg, waarvoor t.z.t. een oplossing moet worden gevonden. 

Wethouder Jager gaf aan dat park De Hildenberg geschikt is voor de pilot, omdat het een relatief jong park is, dat behouden moet blijven voor de recreatie. Op park De Hildenberg zal de communicatie met de eigenaren een grote rol spelen. Het College gaat aan de slag met een plan van aanpak, waarin ze ook de handhaving betrekt. Het raadsvoorstel is aangenomen met 16 stemmen vóór en 2 tegen (GL en StH).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.