5 vragen over Rynk

Vijf dingen die je nog niet weet van Rynk
- nummer 3 op de lijst voor CDA Opsterland –

Waar ben je geboren en wat betekent die plek voor je?
Ik ben geboren in Hantum Huizen, gemeente Dongeradeel, maar ik heb daar niks mee. Vanaf mijn tweede levensjaar ben ik opgegroeid in Buitenpost, Dokkum en Leeuwarden. Op mijn 18de ging ik naar de Marine in Noord-Holland. Sindsdien ben ik nog 11 keer verhuisd. Als je kazernes en schepen meetelt zeker wel 40 keer verhuisd. Momenteel woon ik in Gorredijk en dit bevalt mij prima. Ik verwacht nog weleens elders te gaan wonen, aan de kust lijkt me mooi.

Wat is je hobby?
Ik hou enorm van sporten: golfen, lange afstand fietsen, mountainbiken, (berg)wandelen, schaatsen, zwemmen en zeilen. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij de golfclub en zwembad de Delte wat me voldoening geeft. Ik hou ook van tuinwerk, zoals bomen zagen, kloven etc., niet dat ge-pielepoot.

Naast het in beweging zijn hou ik van (klassieke) muziek en dan vooral van Bach en klassieke oratoria met veel koorwerk. In Callantsoog heb ik een gemengd kerkkoor opgericht en in Schagen heb ik met veel plezier als tenor gezongen bij de Oratorium vereniging. Sommige stukken raken mij in het diepste van mijn ziel.

Wat is je levensmotto?
Een echt levensmotto heb ik niet maar ‘Moarns let, de hiele dei let’ spreekt mij aan. Ik ben namelijk een ochtendmens. ’s Ochtends ga ik het liefst gelijk aan de slag. ’s Avonds ben ik dan ook wel opgebrand. Het komt weleens voor dat gemeenteraadsvergaderingen tot erg laat in de avond voortduren, daar heb ik een hekel aan want dan laat het mij ‘s nachts vaak niet meer los. Vroeger, in mijn varende jaren, had ik ook een hekel aan de hondenwacht, van middernacht tot 4.00 uur. De dagwacht van 4.00- 8.00 uur vond ik daarentegen heerlijk; het ochtend sterrenschieten, de opkomende zon, het ontwakende schip, de geur van gebakken brood en verse koffie en de vroege ochtendpraatjes.

Wat betekenen familie en vrienden voor je?
Ik heb een goede relatie met mijn directe familie en met die van mijn partner. De relatie met neven en nichten is een stuk minder, vooral diegenen die in Amerika, Canada of Australië wonen vanwege de afstand. Veel vrienden heb ik niet, vanwege dat vele verhuizen. Ik heb wel veel goede ex-collega's en sportvrienden.

Wat is de meest bijzondere ervaring in je leven?
De meest bijzondere ervaring is de geboorte van mijn kinderen, hun opvoeding en studie, en vervolgens het uitvliegen en op eigen benen staan. Ik heb drie kinderen. De oudste zoon werkt in de olie- en gasproductie op zee, de jongste zoon vaart als kapitein op een groot zandsuppletie schip en de dochter is werkzaam in de marketing. Ze zijn allemaal geboren in Callantsoog en ik vond al die
geboortes zeer indrukwekkend. Als ik niet op zee zat en vrij was dan deed ik alles met hun; achter de kinderwagen (zie je tegenwoordig gelukkig veel vaker), fietsen, wandelen. Een soort compensatie voor het vele van huis zijn misschien. Hun opvoeding en scholing was voor mij prioriteit nummer één en ik ben dan ook blij en dankbaar dat ze hun eigen weg gevonden hebben in deze soms best
ingewikkelde maatschappij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.