14 februari 2014

CDA-jongeren roepen gemeente op voor werk, stage en investeringsfonds

Op vrijdag 14 februari 2014 zal Thom Lageveen (19) uit IJlst namens het CDA het spits afbijten. Hij zal het woord voeren tijdens het eerste jongerendebat dat, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, gehouden wordt in de gemeente Súdwest-Fryslân, Het debat vindt plaats in het Keerpunt te Bolsward om 19:30 uur. Thom Lageveen is een van de vijftien jongeren die op de CDA kieslijst staan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

CDA Súdwest-Fryslân is de meest verjongende partij die mee doet aan de verkiezingen van maart 2014. “Er is een toenemende belangstelling onder de jongeren voor het CDA”, zegt Lageveen. “Wij luisteren serieus naar wat jongeren willen”. In diverse bijeenkomsten benadrukken jongeren het belang van goede opleidingen, werk, veiligheid en de leefbaarheid in dorpen en steden. De jongeren van het CDA hebben al vernieuwende, verfrissende en verrijkende ideeën voor de gemeente naar voren gebracht.

Lageveen wil het nieuwe college scherp aanspreken op haar verantwoordelijkheid om de relatie tussen overheid en ondernemers te verbeteren zodat jongeren kans krijgen op een maatschappelijke stage, stageplaatsen en werk. De gemeente kan als intermediair tussen bedrijven en onderwijs een belangrijke rol vervullen, bijvoorbeeld in een nieuwe vorm van maatschappelijke stage. Nu de Rijksoverheid op dit gebied de geldkraan dicht draait, komt het CDA Súdwest-Fryslan met creatieve initiatieven om de maatschappelijke stage te continueren. Onderzoek heeft aangetoond dat de maatschappelijke stage een goede opmaat is naar werk.

Werkgelegenheid is een belangrijke basis voor jongeren om in Súdwest-Fryslân te blijven wonen. De laatste periode is er te veel gepraat met de vier grote gemeenten in Fryslân. Praten levert geen concreet werk op. In de visie van Lageveen moet de gemeente meer energie steken in het aantrekken van innovatieve bedrijven. Dat creëert werk. “Ik wil starten met een innovatiebedrijvenfonds. Het fonds is bedoeld voor jonge ondernemers met een innovatief idee. Mijn streven is hen genoeg steun te geven, een nieuw bedrijf te durven starten”. 

Volgens Lageveen is werk, werk, werk, een belangrijke focus voor de CDA jongeren in de komende vier jaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.