14 februari 2014

CDA kiest voor mensen

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân heeft op 30 januari 2014 de Koersnota ‘Veerkracht in het sociale domein’ goedgekeurd. Het CDA Súdwest-Fryslân wil dat er hierbij aandacht is voor onze kwetsbare inwoners en voor de kracht van de samenleving. Het CDA kiest hierbij voor de mensen!

Per 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de invoering van de Wet werken naar vermogen, de overheveling van de AWBZ-begeleiding naar de Wmo en de transitie van jeugdzorg.  De planning is er opgericht de gebiedsgerichte teams op 1 januari 2015 operationeel te hebben. Tegelijkertijd zal ook de samenstelling van het (regionale) adviespool gereed moeten zijn. Parallel daaraan wordt gewerkt aan de aanbesteding van de specialistische zorg. Dit proces moet eind oktober 2014 afgerond zijn.

n korte tijd wordt veel ontwikkeld en moeten veel besluiten worden genomen. Daarom vindt het CDA Súdwest-Fryslân het van essentieel belang dat alle betrokkenen zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over het proces. Wat zijn de aandachtpunten van het CDA?

 Het CDA Súdwest-Fryslân wil:

Inzetten op preventie, vroeg signalering en maatwerk.We nemen onze kwetsbare inwoners serieus en willen zelfredzaamheid in samenspraak met hun maken. Faciliteren waar het kan, overnemen als het moet.Koester de vrijwilligers en mantelzorgers, zorg voor voldoende ondersteuning voor deze belangrijke groep.Goed functionerende netwerken bij de uitwerking betrekken. Wat goed gaat blijven continueren. Het wiel niet opnieuw gaan uitvinden.De kennis en ervaring van professionals meenemen, dit verbinden met de plaatselijke sociale kaart. Positie van de huisartsen en wijkverpleegkundigen meenemen.Klanttevredenheid meenemen. Zorg met een menselijke maatWMO-adviesraden en ouderenbonden vertegenwoordigen vele leden. Blijf met hen in gesprek.Combineer de mogelijkheden in dorpen en wijken. Ook dorpshuizen en wijkaccommodaties  kunnen een rol spelen in de uitwerking waardoor de saamhorigheid wordt bevorderd.Er wordt vanuit het Rijk op financiële middelen voor het sociale domein gekort, maar het sociale domein wordt wel een groot deel van onze begroting. Durf keuzes te maken. Gaan we voor stoeptegels of voor mensen.Aandacht voor de jeugd, dit verdient zich later weer terug.Aandacht voor kinderen met psychische problemen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.