22 maart 2012

CDA Thema-avond ‘Kleine scholen, de Krimp en Woningbouw’

Maandag 5 maart vond in praktijkschool De Diken de thema-avond rondom de onderwerpen kleine scholen, krimp en woningbouw plaats. De avond was georganiseerd door de fractie van het CDA Súdwest-Fryslân. De reden voor het organiseren van deze avond ligt in het feit dat kleine scholen, krimp en woningbouw belangrijke onderwerpen zijn voor gemeente Súdwest Fryslân gezien de vele dorpen en kernen die de gemeente rijk is. Door het huidige economische klimaat en de verwachte krimp/ontgroening worden zowel de woningbouw in de dorpen en kernen als de aanwas van kinderen op de kleine basisscholen steeds lastiger. Komt hierdoor de leefbaarheid van onze dorpen en kernen in gevaar? Er werd deze avond gezocht naar een antwoord op deze vraag.

 

Sprekers deze avond waren, Alex Bonnema, directeur van woningbouw vereniging Elkien, Reitze Sybesma, voorvechter van de kleine school en voormalig schoolleider in Gaastmeer, Hans Halbesma lid van landelijke werkgroep Krimp, CDA wethouder gemeente Súdwest Fryslân Gea Akkerman, CDA Tweede Kamerlid Sander de Rouwe en CDA gedeputeerde van de provincie Fryslân, Tineke Schokker. De rol van gespreksleider was in handen van Henk van der Veer. Er waren een kleine honderd mensen aanwezig deze avond, o.a. uit het onderwijs, verschillende dorpsbelangen en politici.

 

 

Enkele conclusies die door de sprekers werden gedeeld over het onderwerp kleine scholen:

‘Basisscholen en woningbouw zijn het meest krimpgevoelig’ 
‘Kwaliteit altijd leidend moet zijn als het om scholen gaat’ 
‘Een basisschool is niet alleen bepalend voor de leefbaarheid binnen een dorp of kern’

Het onderwerp krimp leverde vanuit het publiek discussies op. Er werd gesteld dat woningbouw aanwas op levert voor basisscholen. Hans Halbesma was hier zeer duidelijk over: ‘Het geboortecijfer is bepalend voor krimp. Daarmee is krimp geen lokaal probleem maar een regionaal probleem. Bouw je ergens woningen dan heeft dat direct gevolgen in andere dorpen en kernen’. 
Daarnaast informeerde Hans Halbesma ons over beleid wat ontwikkeld moet worden op krimp. ‘Het is noodzakelijk dat er beleid op krimp wordt gemaakt. Als het krimpvraagstuk wordt genegeerd dan zijn de kosten daarvan over een tijd niet meer op te brengen’. Voorzieningen moeten volgens hem aangepast worden op de bevolkingsontwikkeling. Gea Akkerman geeft daarop aan dat de gemeente een palet van voorzieningen gespreid moet aanbieden aan de inwoners van de gemeente. 
Tineke Schokker en Sander de Rouwe geven aan dat er op provinciaal en landelijk niveau zoveel mogelijk ingespeeld wordt op krimp. 

Als laatste werd het onderwerp woningbouw besproken. Ook hieruit volgde verschillende discussie met het publiek. Vooral als het ging over de rol van woningbouwcoöperaties. 
Alex Bonnema gaf aan dat meer woningen niet per definitie meer kinderen garandeert in een dorp of kern. Een mevrouw uit Arum antwoordde hierop dat geen beschikbare huurwoningen sowieso geen groei van kinderen geeft. 

Als fractie kijken we terug op een zeer geslaagde avond. Er werden goede discussies gevoerd en er werd duidelijke informatie gegeven over het krimp vraagstuk. Uiteraard zijn er verschillen in opvatting hoe er precies met het vraag stuk krimp mot worden omgegaan. 

Pieter Greidanus
Uilkje Attema
Petra van den Akker

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.