28 juni 2011

Cultureel erfgoed in Súdwest-Fryslân

Súdwest Fryslan heeft de meeste beschermde stads- en dorpsgezichten van Nederland en landelijk gezien staat ze op de twaalfde plaats qua aantal rijksmonumenten. De gemeente is trots op deze culturele rijkdom. Om dit cultureel schoon te behouden stelt de gemeente de komende maanden een visie op voor het Cultureel Erfgoed. Op 14 juni was een bijeenkomst over de hoofdlijnennotitie 'Erfgoedvisie Súdwest Fryslân'. CDA-raadslid Henk Jan Greven doet verslag.

Waarom brengen we graag een bezoek aan Venetië of aan Giethoorn, ”Hollands Venetië”?

Aan Venetië om zijn kerken, kanalen, bruggen, pleinen, lagune en gondeliers. Aan Giethoorn om zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Weliswaar zijn Venetië en Giethoorn onvergelijkbare grootheden, maar één aspect hebben deze Italiaanse stad en dit Nederlandse dorp gemeenschappelijk, namelijk de rijkdom aan cultureel erfgoed. Wat verstaan we eigenlijk onder cultureel erfgoed? Cultureel erfgoed is dat wat door vorige generaties is gebouwd of gemaakt en wat nu nog bestaat en tegenwoordig monumentale of museale waarde heeft. Het betreft het onroerend erfgoed. Onder cultureel erfgoed vallen de deelgebieden: monumenten, archeologie en cultuurlandschap (bron: startnotitie erfgoedvisie SWF). Om ons heenkijkend, in onze prachtige gemeente, zien we veel voorbeelden van cultureel erfgoed: de fraaie dorpsgezichten met daarin de prominente plaats voor de vele kerktorens, de karakteristieke boerderijen, de terpen en oude paden, het water met haar bruggen, gemalen, sluizen, molens en scheepswerven.

Het was op 14 juni j.l. dat op een van deze scheepswerven, de eeuwenoude scheepstimmerwerf de Hoop in Workum, de commissie Doarp, Stêd en Omkriten met elkaar en in bijzijn van de betrokken wethouder en betreffende ambtenaren, gesproken hebben over de hoofdlijnennotitie Erfgoedvisie Súdwest Fryslân. Een belangrijk onderwerp omdat onze gemeente rijk is aan cultureel erfgoed. In de startnotitie erfgoedvisie was al te lezen wat het belang is van cultureel erfgoed voor onze gemeente:
“De gemeente Súdwest Fryslân is rijk aan cultureel erfgoed. Het aanwezige cultureel erfgoed bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van het gebied in de vorm van een prachtig cultuurlandschap met karakteristieke dorpen en steden. Cultureel erfgoed is van waarde voor de nieuwe gemeente. Het heeft een aantrekkende werking op toeristen en weegt mee in de locatiekeuze van bedrijven en particulieren. Het verhoogt de vastgoedwaarde en draagt bij aan ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid.
Relatief gezien is er veel erfgoed aanwezig in de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân. Landelijk staat de gemeente op de eerste plaats van gemeenten met de meeste beschermde stads- en dorpsgezichten en op de twaalfde plek van gemeenten met de meeste rijksmonumenten. Súdwest Fryslân is mede dankzij het cultureel erfgoed een gemeente waar wij trots op kunnen zijn. De grote hoeveelheid erfgoed schept ook verplichtingen. In het kader van goed rentmeesterschap is het van belang dat het erfgoed goed behouden wordt, zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van de culturele rijkdom.”

Het CDA in onze gemeente werkt krachtig mee aan de totstandkoming van een levensvatbaar en uitvoerbaar cultureel erfgoedbeleid, omdat een goed erfgoedbeleid van groot belang is binnen een gemeente waar toeristen graag komen. Toeristen komen niet uitsluitend voor de watersport, maar ook voor de dorpsgezichten en haar bebouwde omgeving.

Het concept hoofdlijnennotitie Erfgoedvisie verwoordt het aldus: “cultureel erfgoed is van intrinsieke waarde voor onze gemeente. Erfgoed bepaalt in grote mate de waardering van burgers voor hun omgeving”.

Het is dan ook om al deze redenen dat de CDA-fractie in SWF zich voor 100% inzet en zal inzetten om een goed en betaalbaar cultureel erfgoedbeleid te ontwikkelen met bijzondere aandacht voor ons religieus erfgoed. Van het CDA mag worden verwacht dat zij zich als rentmeester van cultureel erfgoed zal inzetten voor het behoud daarvan voor nu en voor de generaties die na ons komen.

Henk Jan Greven
Raadslid CDA SWF

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.