23 mei 2019

Geen zonnepanelen of extra molens in IJsselmeer

Op vragen van CDA-raadslid Arjen Doedel heeft wethouder Erik Faber geantwoord dat er geen zonnepanelen of extra windmolens in het IJsselmeer komen, als het aan de gemeente Súdwest-Fryslân ligt. “Het deel van het IJsselmeer in onze gemeente is meer dan genoeg belast,” aldus de wethouder. Bij Cornwerd komen 9 windmolens in het windpark Nij Hiddum-Hou, en in het IJsselmeer 89 windmolens van Windpark Fryslân.

Arjen Doedel stelde zijn vragen naar aanleiding van verkennende onderzoeken over hoe en waar in onze provincie duurzame energie opgewekt kan worden. In één van deze onderzoeken is opwekking van zonne-energie in het IJsselmeer onderzocht. Het CDA deelt de mening van de wethouder: “Het IJsselmeer is van groot belang voor onze gemeente qua natuurwaarde, recreatie en toerisme. En het is een Natura-2000-gebied, dat moeten we koesteren.”

In september komt het startdocument van de Regionale Energieafspraken in de gemeenteraad, waarvan deze onderzoeken deel uitmaken. Wat het CDA Súdwest-Fryslân betreft zal er verder gekeken moeten worden dan alleen naar onze gemeente. Het opwekken van duurzame energie is een gemeenschappelijke opgave, en die vraagt om een gemeenschappelijke bijdrage.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.