19 november 2018

Parkeervisie: gratis parkeren op zondag

Nadat eerder al via een persbericht bekend gemaakt was dat het CDA het gratis parkeren op zondag wil behouden en daarvoor een amendement zou indienen werd op 14 november 2018 de parkeervisie behandeld in de raadsvergadering.

Het doel van de herziene parkeervisie is een klantvriendelijke regulering van het verkeer in de binnenstad van Sneek.

Voorgestelde maatregelen zijn:

  • Gratis parkeren op transferpunten langs alle toegangswegen;
  • Voor een korte boodschap in de binnenstad wordt het 1e half uur gratis;
  • Betaald parkeren binnen de schil alle dagen van 09.00 tot 21.00 uur;
  • Parkeerautomaten worden volledig gedigitaliseerd.

In de hele gemeente Súdwest-Fryslân wordt  het parkeerbeleid geharmoniseerd. Stavoren en Hindeloopen is inmiddels afgerond en aan het nieuwe parkeerbeleid in Bolsward wordt hard gewerkt.

Het CDA diende een amendement voor het behoud van gratis parkeren op zon- en feestdagen.

Vijf kerken uit de binnenstad stuurden een dringende oproep naar de raad om geen parkeergeld te heffen rond de kerken op zondag omdat ze vrezen voor een achteruitgang van het kerkbezoek.

Wij respecteren de kerkgangers en hebben tegelijkertijd ook oog voor de winkels en de horeca. De Raad heeft in 2012 ingestemd met de winkelopening op 12 koopzondagen. Dat draaien we niet terug, we willen dat de koopzondag succesvol blijft en dat  iedereen profiteert van het gratis parkeren. Dat geldt ook voor de toeristen en de restaurant- en theaterbezoekers. Op zondag even niet op de parkeermeter te hoeven letten, dat is gastvrijheid!

Wij willen een gastvrije en klantvriendelijke gemeente zijn

Wij willen een gastvrije en klantvriendelijke gemeente zijn en we kunnen niet alles afmeten aan de hand van het financiële rendement. In dit geval moet het sociale, maatschappelijke en economische rendement meegewogen worden.

Een meerderheid van de raad(CDA, VVD, CU, D66, GBTL, de Wind) stemde voor het amendement zodat op zondag het vrij parkeren in Sneek gratis blijft.

Anneke Koster

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.