09 juni 2021

Jaarrekening 2020

Terugkijkend op 2020:


Een jaar dat gekenmerkt werd door het Corona virus.
Kent u deze quote? Van John Fitzgerald Kennedy:
“Het woord crisis wordt in het Chinees met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden”.
Het gevaar van een dodelijke ziekte die veel leed heeft veroorzaakt, het gevaar om in deze lastige tijd te ondernemen en je bedrijf staande te houden.
Echter ook mogelijkheden met nieuwe uitdagingen. De onlinemogelijkheden, de CO2 reductie met 8.8 %, minder autorijden en minder files.

De jaarrekening van de gemeente sluit 2020 af met een positief resultaat. Als CDA fractie zijn we content met de mooie resultaten die behaald of in ontwikkeling zijn. En we willen het college en de ambtenaren complimenteren voor de jaarrekening 2020 met een goedkeurende accountsverklaring.
 
Dan is het altijd de vraag of het financieel goed gaat in onze gemeente?
En hierover zijn de nodige zorgen.  
Om een tweetal onderwerpen te noemen: de jeugdzorg en de herijking van het gemeentefonds. In een coronatijd waarin het Rijk veel heeft geïnvesteerd in het compenseren van de maatschappelijke effecten door middel van steun- en herstelpaketten kan dit op termijn haar weerslag hebben naar de gemeentelijke begrotingen. Immers in het zogenaamde trap op trap af systeem groeit of krimpt het gemeentefonds mee met de uitgaven van het Rijk. En aangezien we voor het overgrote deel structureel afhankelijk zijn van het gemeentefonds blijft het opletten. Onze inwoners mogen niet het kind van de rekening gaan worden om de mogelijke tekorten via de woonlasten of leges te compenseren.


Daarom sluiten we af met een quote van Jackson Brown: “Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”


In gezamenlijkheid, Raad en college, wensen we elkaar veel wijsheid toe!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.