28 april 2021

Voorbereidingsbesluit geitenhouderijen

In maart en april was er een opvallende toename in aanvragen van vergunningen en informatie voor nieuwe geitenhouderijen en/of uitbreidingen van bestaande geitenhouderijen. Dat was de aanleiding om in een raadsvergadering een Voorbereidingsbesluit te nemen. Daarin wordt een bestemmingsplanwijziing aangekondigd voor de hele gemeente m.b.t. de geitenhouderij. Vanwege de geheimhouding van het onderwerp kon de inhoudelijke bespreking niet plaatsvinden. De CDA fractie stemde in vanwege:
- passen (nieuwe) geitenhouderijen naar aard en schaal in onze gemeente,
- het lopende gezondheidsonderzoek.

Onze inbreng uitgebreider:

Toen bekend werd dat er aanvraag lag voor een geitenhouderij in Boijl was de eerste reactie: geiten worden in dichte stallen gehouden en zijn dus staldieren. Bij staldieren spreek je over intensieve veehouderij. En nieuwvestiging van intensieve veehouderij is al jaren niet toegestaan in onze gemeente
Pas in tweede instantie drong het tot door dat geiten graasdieren zijn. En dan spreek je over grondgebonden veehouderij. Daarvoor gelden andere regels. Maar welke precies?
Hoeveel grond heeft een geit nodig? Zijn er speciale eisen aan de stal? Zijn er afstandseisen tot woningen? Hoe zit het met ammoniak, de NB vergunning, fosfaat?
En er ligt een gezondheidsonderzoek met verontrustende cijfers over longontstekingen. In het vervolgonderzoek wordt gezocht naar de mogelijke oorzaken daarvan. De resultaten zijn nog niet bekend.
Kortom; veel vragen en onzekerheden.

Het voorstel van het college om een Voorbereidingsbesluit te nemen kwam dus eigenlijk als geroepen. In dit besluit wordt aangegeven dat er een wijziging van het bestemmingsplan wordt voorbereid. En daarmee worden alle aanvragen die ná dit besluit nog binnen komen in de wacht gezet. We lassen een pauze in. De aanleiding was de ongewone toename van vergunningaanvragen en informatieverzoeken. Het besluit moest geheim blijven. Immers, iedereen kent de voorbeelden waarin ondernemers nog snel even een aanvraag indienen die dan onder de bestaande regelgeving moet worden afgehandeld.

Met dit besluit kopen wij tijd. Tijd, om in alle rust en vooral ook…. in alle openheid….met geitenhouders, provincie, RIVM, landbouworganisaties, inwoners, etc. in gesprek te gaan.
Mogelijk komen we dan tot de conclusie dat de huidige regelgeving prima voldoet. Misschien komen we tot de conclusie dat we aanvullende regels willen stellen, misschien over aantallen of over locaties. Wie zal het zeggen? Maar dit besluit geeft ons de tijd om, in alle rust en in alle openheid,  zonder de hete adem van aanvragen in onze nek, over de geitenhouderij te kunnen spreken.

We willen de verkregen tijd wel zinvol besteden. Daarom hebben we aan de wethouder gevraagd om met een soort stappenplan te komen waarin wordt aangegeven wat we de komende tijd op dit dossier gaan doen. Welke informatie halen we, waar, wanneer en bij wie. Maar ook: wat zijn die huidige regels; hoe verhouden de huidige aanvragen zich tot de bestaande regelgeving?

Kortom: we zetten de sector even op pauze maar dat betekent werk voor de gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.